Üdítő forróság

A chili szó hallatán legtöbbünknek talán a tüzes, csípős jelző jut eszébe. A forróságra gondolunk – ez utóbbi stimmel is. A Pártos Csilla által kidolgozott Chili Jóga infrapanelekkel és infraszálakkal fűtött teremben zajlik, klasszikus hatha hot jóga alapokra épülő gyakorlatsorát pedig orvosok, neurológusok, fizioterapeuták és jógaszakemberek segítségével dolgozta ki a művésznő.

A teremben lévőkön rövidnadrág és rövid top van. Nem meglepő, meleg van. A hőség mégsem fullasztó. A levegő oxigéndús, inkább a testünk az, amely pillanatokon belül felmelegszik. Izzad is mindenki rendesen. – Az infra belülről melegít, a levegő nem forró, épp ezért légszomj vagy rosszullét nélkül végezhetjük a gyakorlatokat – mondja Pártos Csilla, a mozgásforma megálmodója. A Chili Jóga sok mindenben hasonlít a klasszikus hatha hot jógához, ott azonban a levegő is forró, párás.

A Chili Jógát korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek ajánlja az oktató
Chili jóga

Az infa segítségével azonban ezeken az órákon pára és bűz sem képződik, hisz mellette szellőztető berendezést lehet üzemeltetni. Az infra hatására gyorsan nő az izmok rugalmassága is, azok és a szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a bonyolultabb gyakorlatok elvégzése is könnyebb. Más a verejték összetétele is, rövidebb idő alatt sokkal több méreganyagot képes kiválasztani a szervezet.

– Los Angelesben bikram jógát tanultam, egy továbbképzésen vettem részt. Hazatérve orvosokkal, neurológusokkal és jógaszakemberekkel konzultáltam. Olyan jógát szerettem volna létrehozni, amely tökéletesen passzol a mi életmódunkhoz: a magyarok, és általánosságban az európaiak állandóan rohannak, nincs túl sok szabadidejük. Ezért olyan mozgásformát szerettem volna megalkotni, mely orvosolja a mozgásszervi problémákat, erősíti az izomzatot, jót tesz a hormonháztartásnak is és segít ellazulni – mondja Pártos Csilla.

Az óra maga egy klasszikus hatha jóga alapokra épülő gyakorlatsor, ami kezdőknek is könnyen teljesíthető. A teremben fényterápia gondoskodik a megfelelő hangulatról és gyógyító hangtál zene segíti a relaxációt.

A jógateremben és az öltözőkben ezüstbevonatú padló van, mely antibakteriális hatású, így a jógázók biztosan nem szednek össze semmit, dacára a rengeteg verejtéknek és nedvességnek. A falakat ásványi kristályokat tartalmazó festékkel festették le, így a hő hatására semmiféle egészségre káros hatású kemikália nem szabadul fel.

A jógaközpontban különböző óratípusokat tartanak, a haladók és kezdők is megtalálhatják a nekik valót: akadnak intenzívebb, és kevésbé megterhelő foglalkozások.

­Az oktató 10 éves kor felett bárkinek ajánlja a mozgásformát. Mint mondja, sok itt a karatés múlttal rendelkező, mivel az egy kemény sport. Ők leginkább a nyújtás és lazítás miatt járnak ide. Vannak 12 éves gyerekek, a legidősebb vendég pedig 76 éves – nem tűnik annyinak. A rendszeres jógázásnak hála máig formában van, és a huszonéveseket megszégyenítő módon végzi a különböző gyakorlatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.