Tűz a Mátrai Erőműben

Kétezer négyzetméteren minden elégett a visontai Mátrai Erőmű (ME) IV-es blokkjában péntek hajnalban keletkezett tűzben: szállítószalagok, kábelek, üvegtáblák. A keletkezett kárt egymilliárd forintra becsülik. Senki nem sérült meg, a helyreállítást megkezdték.

Szarvas Lászlót, a Heves megyei Visonta polgármesterét péntek délután sikerült alaposan meglepnünk, amikor a községházán arról kérdeztük: értesültek-e az erőműben keletkezett tűzről?

- Milyen tűzről? - kérdezett vissza döbbenten a falu első embere. Ugyanilyen csodálkozó tekintettel nézett ránk a jegyző, Hegedűs Hajnalka is. Kiderült: semmit sem tudnak a település központjától néhány kilométerre történt hajnali tűzről.

Azok a helybéliek sem voltak tájékozottabbak, akik az erőműben dolgoznak, de éppen nem voltak műszakban. Az általunk tegnap megkérdezett visontaiak közül egyedül egy kismama hallott az esetről a rádióból.

- A tűzoltókat, a katasztrófavédelmet, a tűzvizsgálót, a biztosítókat, a tulajdonost, és vevőnket, a Magyar Villamosművek Zrt.-t - azonnal értesítettük a tűzről - tudtuk meg tegnap Valaska Józseftől, a ME Zrt. igazgatóságának elnökétől. Péntek hajnalban fél kettőkor észlelték, hogy a 7. emeleten, 36 méteres magasságban kigyulladtak a IV-es blokk szénszállító szalagjai. Saját tűzoltóik lokalizálták azt a csaknem kétezer négyzetméteres területet, ahol szétterjedtek a lángok. Hajnali három órára a kiérkező gyöngyösi és a hatvani tűzoltókkal közösen megfékezték a tüzet. Személyi sérülés nem történt, a levegőbe nem került káros anyag.

A tűz oka egyelőre ismeretlen: a tűzvizsgálók tegnap nem találtak olyan gócpontot, ahonnan egyértelműen felcsaphattak a lángok. Mint megtudtuk, ennél a blokknál egyébként csütörtökön fejeződött be egy többhetes karbantartás, és szombaton szerették volna beindítani a berendezéseket.

Valaska József hangsúlyozta: a 232 megawatt teljesítményű blokk ideiglenes kiesése nem okoz zavart az ország villamosenergia-ellátásában. A javítást már megkezdték: négyszáz dolgozó három műszakban dolgozik a blokk rendbetételén a következő napokban, hetekben. Jövő kedden az egyik szállítószalagot már szeretnék beüzemelni, így a blokk hatvan százalékos kapacitással működne.

A Mátrai Erőmű Zrt. elnöke szerint a kár - az elsődleges becslések szerint - eléri az egymilliárd forintot. Ennek egyik fele a termeléskiesésből ered, s a berendezések meghibásodása miatt nagyjából ugyanekkora veszteség érte a társaságot. Mivel a cégnek van biztosítása, így a kárt részben enyhíthetik majd. Valaska József közölte: a tűz miatt az erőmű nyolcszáz dolgozójának munkahelye nem került veszélybe. Szavai szerint a következő időszakban túlórákra is szükség lesz a hiba elhárításához.

A tűz okának pontos feltárását a következő hétre ígérte a szakértő.

Visonta, 2009. április 3.
Egy kiégett szénszállító futószalag látható a Mátrai Erőmű négyes áramtermelő blokkjában, ahol eddig ismeretlen körülmények között tűz ütött ki a kora hajnali órákban. A hetedik emeleten, 36 méter magasságban keletkezett tű
Visonta, 2009. április 3. Egy kiégett szénszállító futószalag látható a Mátrai Erőmű négyes áramtermelő blokkjában, ahol eddig ismeretlen körülmények között tűz ütött ki a kora hajnali órákban. A hetedik emeleten, 36 méter magasságban keletkezett tű
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.