Tűz a királyegyházi cementműben

Kigyulladt a Királyegyháza mellett épülő cementmű egyik, mintegy ötven méter magas silójának belső zsalurendszere hétfőn; személyi sérülés nem történt, de az oltás komoly próbatétel elé állítja a tűzoltókat.

"A pécsi és a szigetvári tűzoltóság hét tűzoltóautóval és mintegy félszáz tűzoltóval próbálja megfékezni az öt tonnányira becsült faanyagból felcsapó lángokat. Az oltás nem egyszerű, mert a szakemberek nehezen tudnak hozzáférni a tűzfészekhez, melyhez a vizet három sugárral, alulról próbálják eljuttatni" - mondta Karsa Róbert tűzoltó százados, a baranyai katasztrófavédelem szóvivője az MTI tudósítójának a helyszínen. A szóvivő megjegyezte, hogy senki sem sérült meg, aggodalomra esetleg az adhat okot, hogy a nagy hőhatás miatt károsodhatnak az építmény acélszerkezetei. A tűzoltók azon dolgoznak, hogy ez ne következhessen be. A munka több órán át tart majd, s várhatóan délután fejeződik be.

Bogyay Zsolt, a cementmű generálkivitelezőjének képviselője arról számolt be, hogy a tüzet reggel fél kilenckor észlelték. A munkaterületet kiürítették, s értesítették a tűzoltókat. A helyszínen munkavégzés négy-öt napja nem folyt, a zsalurendszer bontásra várt. A tűz feltehetően elektromos probléma miatt keletkezett a 14 méter átmérőjű cementsiló úgynevezett tehermentesítő kúpjának fa zsaluzatában, 13-15 méteres magasságban - mondta.

Bogyay Zsolt a keletkezett károk mértékéről nem tudott beszámolni. Annyit közölt, hogy a statikus elsődleges véleménye alapján a siló szerkezetében nem sérült, de biztosat csak a későbbi vizsgálatok eredményének tudatában lehet mondani.

A Strabag érdekeltségébe tartozó Nostra Cement Kft. 2007-ben kezdte építtetni királyegyházai cementművét. A cég korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a létesítmény 50 milliárd forintba kerül, kivitelezése 2010 második felében fejeződik be. A kor igényeinek és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő cementmű lesz, száz embert foglalkoztat majd, éves kapacitása pedig 630 ezer tonna klinker és 750-850 ezer tonna cement lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.