„Bedőlt a bíróság egy korrupt rendszer hamis iratainak”

Helybenhagyta a Kúria a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen Magyarországon az ügyészség vádat emelt.

Nyíri-Kovács Patrícia Magyarországon élő családja megdöbbenéssel fogadta a Kúria döntését. „Bedőlt a bíróság egy korrupt rendszer bizonyítottan hamis, hivatalosnak látszó iratainak” – így kommentálták a döntést lapunknak. Már csak abban bízhatnak – tették hozzá –, hogy a lányuk válófélben lévő férje ellen itthon megkezdődő bűnvádi eljárásban olyan ítélet születik, amely felnyitja azoknak a szemét, akik most kiszolgáltatták lányukat és kisfiát a francia polinéziai hatóságoknak. Ám a válófélben lévő férj, S. I. Lee magyarországi ügyvédje, Jánó Christopher szerint a Kúria most azt mondta ki, amit az elsőfokú döntéssel megítéltek, és amit a Fővárosi Törvényszék helybenhagyott: S. I. Lee és Nyíri-Kovács Patrícia válóperét Bora Borán kell lefolytatni, mert ott élnek.

De épp ez az a tény, amit Patrícia családja vitat. Szerintük ugyanis lányuk nem él életvitelszerűen Bora Borán. Pontosabban: Patrícia nem szabad akaratából él ott. És ezt nemcsak a család állítja, hanem az ügyészség is, amely személyi szabadság megsértéséért és más bűncselekményekért tavaly szeptemberben vádat emelt S. I. Lee ellen. Patrícia jelenleg azért él Bora Borán, mert válófélben lévő férje nem járul hozzá, hogy magával hozza a gyermekét Magyarországra. Nélküle pedig nem mer hazatérni, mert meggyőződése: soha többé nem látná a kisfiát.

Bora Bora nem a választott otthonuk: Patrícia és fia
Bora Bora nem a választott otthonuk: Patrícia és fia

S. I. Lee és Nyíri-Kovács Patrícia 2007-ben találkozott New Yorkban, másfél évre rá összeházasodtak, majd 2009-ben megszületett a kisfiuk. Három év sem telt el, és – elmondása szerint – férje mind gyakrabban tettlegességig fajuló erőszakossága miatt Patrícia bejelentette válási szándékát. Férje azonban kért még egy esélyt. Felvetette, utazzanak el Bora Bora szigetére, rendezzék ott a viszonyukat. Patrícia belement.

S. I. Lee még nem adott interjút lapunknak, így az ő álláspontját nem ismerjük. Úgy tudjuk, sokallotta a felesége havi kilencmilliós tartásdíjigényét, részéről – a gyermek fölötti felügyeleti jog gyakorlásán túl – ez volt a másik ok, amely kizárta a közös megegyezéssel történő válást.

A válóper évek óta húzódik, részben a „melyik országnak van joghatósága kimondani a válást” jogvita miatt. Jánó szerint ha az anya nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy a válóper Magyarországon legyen, már túl lennének az egészen. Az ügyvéd szerint mivel egyetlen magyarországi bírói fórum sem fogadta el az érveiket, a Nyíri családnak tudomásul kellene vennie, hogy ebben a kérdésben a kinti ítélőszéknek van joghatósága, ott kell elválniuk.

Mára a viszonyok végérvényesen elmérgesedtek. A válás többkötetnyi irathalmaza a magyar ügyészség vádiratával bővül, ami Jánó Christopher szerint nevetséges állításokat tartalmaz, lényegében kizárólag a válófélben lévő asszony vádjait. S. I. Lee megkapta a vádiratot, a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Miután Francia Polinéziában a francia jog érvényes, és a Nyíri család szerint annak Bora Bora-i alkalmazói igencsak részrehajlók, június 6-ra tüntetést szerveznek Franciaország budapesti nagykövetsége elé, tiltakozásul a végeláthatatlan és embertelen eljárás ellen, amelyet Patrícia és fia szenved el Bora Borán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.