Túlélte a holokausztot, most ő lett a világ legöregebb embere

Izrael történetében először az ország polgára, a száztizenkét éves, haifai Iszráel Krisztál lett a Guinness Rekordok könyve által is elismerten a világ legöregebb férfija. 

A 112 éves, öt hónapos és huszonöt napos haifai férfi pénteken veszi át az erről szóló dokumentumot a Guinness illetékeseitől. A cím előző gazdája, a japán Koide Jaszutaro január közepén hunyt el, két hónappal száztizenharmadik születésnapja előtt. 

A világéletében cukorkakészítéssel foglalkozó Iszráel Krisztál 1903. szeptember 15-én a lengyel Zarnow nevű faluban született, majd Lódzban alapított családot és hozta létre cukorüzemét. 1940-ben a gettóba kellett költöznie feleségével és két gyermekével, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták. Két hónap után más lágerekbe került, amikor felszabadult, 37 kilós volt. Felesége és gyermekei nem élték túl a világégést. A háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét, és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött, és Haifán telepedett le, ahol újfent cukorkák gyártásával kezdett foglalkozni. Egy fia és egy lánya született, ma már unokák és dédunokák veszik körül.

Lehet, hogy van nála idősebb férfi, de a Guinness Rekordok könyve csak azt fogadja el, aki élete első húsz évéből származó okmányokkal képes igazolni életkorát. Krisztál életkorának elismertetésében a Háárec című napilap is részt vett, amely segített megszerezni az életkorát igazoló okmányokat. A Kurdisztánban született, Jeruzsálemben élő Zakaria Barasi a helyi belügyminisztérium nyilvántartása szerint 1900-ban jött a világra, azonban nincsenek eredeti, korabeli okmányai ennek bizonyítására.

A nők általában tovább élnek a férfiaknál, jelenleg a világ legidősebb embere a 116 éves Susannah Mushatt Jones. Az eddigi valaha élt legidősebb ember a 122 évesen és 164 naposan 1997-ben elhunyt francia Jeanne Louise Calment nevű nő volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.