Tudjuk, hogy mit eszik a gyerek?

A Mona Hungary Kft. a Montice márka termékeinek forgalmazója 2011. nyarán országos reprezentatív mintán felmérést végzett a hazai iskoláskorú gyermekek és szüleik tejtermékekkel kapcsolatos attitűdjéről, vizsgálva a hazai családok táplálkozási és fogyasztási szokásait.

A Mona Hungary Kft. a kutatással arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban és mit tudnak róluk a szülők, és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók – azok a 25–49 éves kor közötti anyukák, háziasszonyok voltak, akiknek 6–15 év közötti gyermekük van és vállalták az adatkitöltést.

A kutatásból kiderül, hogy  a 6–15 év közötti fiatalok gyakrabban fogyasztanak tejterméket, mint húst, felvágottat vagy friss gyümölcsöt, zöldséget. A fiatalok közel négyötöde fogyaszt napi rendszerességgel tejterméket, többségük, akár több napszakban is így tesz. A 6–15 év közötti fiatalok legfőbb fehérjeforrása a tejtermékek köre, melyek közül a legnépszerűbb a tej. A vizsgált korcsoport 71 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt tejet. A legmagasabb arányban tejtermékeket fogyasztanak a fiatalok, mégis az édesanyák több mint harmada véli úgy, hogy a jelenleginél több tejet kellene gyermekének napi étrendjébe beépítenie.

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet dietetikus szakértője is megerősíti, hogy a gyerekeknek több tejterméket lenne szükséges fogyasztaniuk.  Mint Vági Zsolt az intézet ügyvezető igazgatója elmondta, az iskoláskorúak fehérjeszükséglete messze meghaladja a felnőttekét – ez azt jelenti, hogy a gyermekeknek arányaiban  több tejre, tejtermékre, tojásra és húsra van szüksége, mint a felnőtteknek.  A fiatalok étrendjének kialakításakor ezért a gondos édesanyának sok mindenre ügyelnie kell. Szervezetének sok építőkőre van szüksége, hiszen nemcsak fenntartania, hanem mindig építeni is kell fejlődő szervezetét; a gyermek állandóan fejlődik, erősödik, gyarapodik és növekszik.

A szakértő tehát azt ajánlja az általános iskolás gyerekek naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket fogyasszanak – ugyanis a tejben lévő vitaminok és tápanyagok nélkülözhetetlenek a fejlődő szervezet számára, főleg a csontok növekedését segítik elő. Az Intézet ajánlása szerint ez az ajánlott mennyiség naponta egy körözöttes kenyérnek vagy 1-1 pohár joghurtnak vagy tejnek felel meg. A dietetikus hangsúlyozza, hogy a tejfogyasztás és a gyümölcsléfogyasztás a táplálkozási szükségletek két külön szeletét elégítik ki. Míg a tejfogyasztás a kalcium, fehérje és egyéb tápanyagok bevitelére szolgál, addig a gyümölcslevek nagy víztartalmuknál fogva a folyadékpótlást segítik elő, esetleg vitaminokat juttathatunk segítségükkel a szervezetbe. Természetesen nem megfelelő egyik véglet sem, a tej nem javasolt szomjoltásra, a gyümölcslevek pedig nem tartalmaznak kalciumot, fehérjét, ellenben cukrot általában igen.

 

 

 

A legnépszerűbb tejtermék maga a tej
gyermekétkezés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.