Tucatnyian sérültek meg egy utcai bikaviadalban Spanyolországban

Tucatnyian megsérültek kedden az észak-spanyolországi Tordesillas több mint fél évezredes hagyományú bikafuttatásán, amelyet az állatvédők az állatkínzás egyik legrosszabb formájaként ítélnek el.

A Toro de la Vega elnevezésű "bikaviadalon" a résztvevők egyetlen hatalmas állatot hajszolnak végig a város utcáin, miközben lóhátról és gyalogosan lándzsákkal döfködik.

Az 1453-ra visszanyúló futtatás célja, hogy a kiszemelt harci bikát a tordesillasi erődből egy hídon át egy sík területre üldözzék, ahol megölik. A viadalt az nyeri, aki a halálos döfést méri az állatra. 

Idén is több százan kergették és szurkálták egy Vulcano nevű 580 kilós bikát, amelyet végül egy gyalogos fiatal férfinak sikerült elejtenie. Az ezt megelőző hajtóvadászat során a bika felöklelt két embert, köztük az AFP fotósát, aki a combján sérült meg, nem súlyosan. Összesen hárman szorultak kórházi kezelésre, kilencen a helyszínen részesültek elsősegélyben.

Az állatvédők minden évben ostorozzák az eseményt, amelyet a Pacma nevű szervezet "az állatbántalmazás egyik legrosszabb példájaként" bélyegzett meg. Madridban szombaton ezrek tüntettek a hasonló látványosságok ellen, kedden Tordesillasban is százan demonstráltak az "állatkínzás" ellen. 

A Pacma nemrég 85 ezer aláírást tartalmazó petícióban kérte a spanyol parlamenttől a hasonló "állatbántalmazások" betiltását. 

A spanyol tartományok többsége mentesíti a hasonló rendezvényeket saját állatvédelmi törvényeinek hatálya alól. A Kanári-szigetek után azonban a múlt év eleje óta már Katalónia is tiltja bikaviadalok rendezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.