Tragédia a nevadai légi bemutatón

Legalább három ember meghalt, és közel 60 sérültet szállítottak kórházba, miután egy repülőgép helyi idő szerint péntek délután a lelátó szélébe csapódott a nevadai Renóban tartott repülőversenyen.

Az idei Nemzeti Repülőgép Bajnokság tragédiába torkollt. A nevadai Renóba több ezren érkeztek, hogy megnézzék a különböző katonai és civil repülőgépek versenyét. 

A Jimmy Leeward vezette, második világháborús, P-51 Mustang típusú repülőgép harmadik körénél tartott, amikor a pilóta elvesztette az irányítást a gép felett, és a repülő egyenesen a lelátó szélébe csapódott.

"Mindenhol testrészeket és vért láttam, el se hinné. A túlélőknek hiányoztak a végtagjaik, tényleg nem viccelek." - meséli egy szemtanú a történtek után a The Associated Press-nek. 

A képzett pilóta a '70-es éve közepe óta versenyzett rendszeresen, többször feltűnt filmekben is kaszkadőrként. A 74 éves férfi egészségi állapota orvosi jelentések szerint kifogástalan volt. A balesetet a szervezők szerint műszaki hiba okozta, de még várják a hivatalos vizsgálat eredményét.

A pilótán kívül az eddigi beszámolók szerint ketten haltak meg - ezt a Renown Körzeti Kórház szóvivője, Kathy Carter megerősítette, azonban neveket nem közölt. Eddig 56 sérültről tudnak, akiket 3 különböző kórházban látnak el, de ez a szám valószínűleg nem felel meg teljesen a valóságnak, sokan nem vártak a mentőre, hanem saját járműveiken hagyták el a baleset színhelyét és kerestek orvosi segítséget. 

A kaliforniai Tim O'Brien 1973 óta rendszeresen látogatja a légiparádét. Látta, ahogy a gép farkának egy része levált, szerinte ez okozhatta a tragédiát. A gép egyenesen a lelátó szélébe csapódott, a becsapódáskor pedig a szemtanúk szerint teljesen megsemmisült. 

A történtek után az emberek csak lézengtek. "A legtöbb, amit tehettünk, hogy megöletük egymást." - mondja O'Brien.

A tragikus balesetet egy néző rögzítette, a videó itt megtekinthető.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.