Tovább folytatódik a rendkívüli hőség

Hétvégén és hétfőn országszerte meleg, nem ritkán 35°C feletti hőmérsékletekre kell számítani és a keddre virradóra érkező hidegfront is csak néhány fokos enyhülést hoz.

Ma eleinte a Dunántúlon, majd napközben az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunától keletre és északkeleten - alakulhat ki zápor, zivatar. Mindenhol számítani lehet napsütéses időszakokra, folytatódik a nagy meleg, 29-35°C várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra tizenkét megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés-Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Fejér, Somogy, Zala és Pest -, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést adott ki, mert ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 25°C felett alakul - írja az MTI.

Az UV-B sugárzás maximuma is várhatóan eléri a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy már 15-20 perc alatt le lehet égni.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyére a várható felhőszakadások miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az intenzív záporok, zivatarok során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Igazi strandidőre van kilátás

Holnap hajnalra megszűnnek a zivatarok, napközben igazi kánikulára van kilátás, sok napsütéssel, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből főként északon alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként a 35°C-ot is meghaladja a csúcshőmérséklet - jósolja az Időkép.

Hétfőn igen meleg idő lesz, az élénk délnyugati szélben több helyen 35°C fölé melegszik a levegő, majd az esti órákban egy hidegfront hatására északnyugaton zápor, zivatar kialakulhat.

Keddre virradóra megérkezik a hidegfront, mely néhány fokos enyhülést hoz, átvonulását csak kevés helyen kísérheti csapadék. Szerdán és csütörtökön 30°C körüli maximumokra és csapadékmentes időjárásra számíthatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.