Tovább fokozódik a kánikula, akár 38°C is lehet

Hétfőtől több napos hőségre kell számítani, országszerte 35°C feletti hőmérsékletekkel. Néhol ugyan kialakulhat egy-egy frissítő zápor, de többnyire szikrázóan napos idő várható.

Vasárnap napos nyári időre számíthatunk, bátran tervezzünk strandolást, ugyanakkor ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről, hiszen erős lesz az UV-sugárzás! A Tiszántúl déli felén időnként megélénkülhet az északkeleti szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-33°C várható.

Nemzeti ünnepünkön, hétfőn 31-36°C közötti hőségre készülhetünk, felhő nem állja majd útját a perzselő napsütésnek, a délnyugati szél is mérsékelt marad.

Kedden is marad a sok napsütés, de északon időnként több gomolyfelhő jelenhet meg az égen, és néhol frissítő zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az északi tájainkon olykor megélénkül a délnyugati szél, tovább fokozódik a kánikula - jósolja az Időkép.

Előreláthatóan a hét végéig folytatódik a forróság, továbbra is sok lesz a napsütés, zápor, zivatar minimális eséllyel északon, északkeleten alakulhat ki. A déli országrészben a hőmérséklet a 37-38°C-ot is elérheti.

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki

A várható 32-36 fokos hőség miatt hétfőre tizenegy megyére és a főváros területére vonatkozóan másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: kánikulai időszak veszi kezdetét. Hétfőn a napi középhőmérséklet az ország nagyobbik, középső részén már 26-27 fok között alakulhat.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek még pénteken arról számolt be, hogy a mentők felkészülten várják az ünnepet. Ugyanakkor kiemelte: az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.