Történelmi eutanázia-döntés Olaszországban

Az olasz semmítőszék jóváhagyta, hogy az apa kérelmére szüntessék meg 16 éve kómában fekvő lánya mesterséges táplálását.

Csütörtökön kihirdetett ítéletében a semmítőszék elutasította az ügyészség fellebbezését a milánói fellebbviteli bíróság azon júliusi döntése ellen, amellyel engedélyezte a most 37 éves Eluana Englaro mesterséges táplálásának megszüntetését.
   
A nő 1992. január 18-án közlekedési baleset után esett kómába, amelyből nem tért magához. Miután az orvosok a kómás állapotot visszafordíthatatlannak ítélték, az apa 1999-ben az olasz igazságügyi szervekhez fordult, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.
   
Csaknem tíz év jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének. A bíróság bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, meggyőződésének adott hangot: inkább meghal, mintsem hogy mesterségesen életben tartsák, s ne legyen képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.
   
Eluana Englaro ügye éles vitát váltott ki Olaszországban, ahol a nagy befolyással bíró katolikus egyház a mesterséges táplálás leállítását a gyilkossággal azonosította, és az esetet az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte. A politikusok megosztottak, az eutanáziát pártolók viszont történelminek minősítették a bírósági döntést.

"A semmítőszék engedélyezi az első gyilkosságot, amelyet az állam hajt végre" - fogalmazott Luva Volonte kereszténydemokrata képviselő.
   
Az Englaro-ügyet sokan az amerikai Terri Schiavo esetéhez hasonlítják. A 41 évesen elhunyt nő tizenöt évig feküdt éber kómában, s férje kérésére, ám a szülők akaratának ellenében, 2005-ben állították le mesterséges táplálását. A floridai asszony, akinek a kegyes halálhoz való joga ugyancsak keserű viták középpontjában állt az Egyesült Államokban és világszerte, 13 nappal később meghalt.

(MTI/AFP/Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.