Történelmi melegjogi fellépést váltott ki az orlandói mészárlás

Történetük legnagyobb közös fellépéseként 190 kínai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) jogvédő szervezet levélben ítélte el kedden a terrorizmust és az emberek szexuális orientációjával kapcsolatos erőszakot, miután az amerikai Orlandóban 49 halálos áldozata volt egy melegbár elleni merényletnek.
Helyi elemzők úgy vélik, a nyílt levél a kínai melegjogi aktivisták arra irányuló szándéka, hogy bekapcsolódjanak az általuk képviselt csoportokhoz köthető társadalmi tabuk felszámolásába.

A levél írói mély együttérzésükről biztosítják "az áldozatok családtagjait, barátait, szeretteiket és mindazokat, akik e szörnyű cselekmény áldozatai". Gyászolják az ártatlan embereket, elítélik a terrorizmus minden formáját és az erőszakot, amelyre szexuális irányultság, nemi identitás vagy nemi önkifejezés szolgál ürügyül.

"Ez a tömeggyilkosság a világszerte romboló hatású homofóbia és transzfóbia jelenlétére emlékeztet"- állapította meg a Global Times című angol nyelvű napilapnak nyilatkozva Peng Jan-huj, az egyik jogvédő szervezet vezetője.

Mint mondta, "annak ellenére, hogy Kínában tilos lőfegyvert tartani, az erőszak más formái, mint például az úgynevezett gyógyító terápiák, a másságukat vállaló fiatalok iskolai megfélemlítése és egyéb megkülönböztetések, naponta tapasztalhatók az országban". Kijelentette: készek arra, hogy együttműködjenek az amerikai szervezetekkel, részt vállaljanak a közösségüket érintő globális kampányokból.

Peking hivatalosan is reagált az orlandói tömeggyilkosságra. A kínai elnök, Hszi Csin-ping kifejezte részvétét Barack Obama amerikai elnöknek, Li Ko-csiang kormányfő pedig ugyancsak együttérző nyilatkozatot tett az amerikai kormányhoz és emberekhez címezve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.