Török légi katasztrófa Amszterdamban

Leszállás közben 135 emberrel a fedélzetén lezuhant egy török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légi kikötő közelében. A gép három részre tört, kilenc ember életét veszítette, a sebesültek száma meghaladja a nyolcvanat. Magyar utas nem volt a gépen.

Leszállás közben 135 utassal és nyolc kísérővel a fedélzetén lezuhant egy  török utasszállító repülőgép az amszterdami Schiphol légi kikötő közelében.

A baleset következtében kilenc ember életét vesztette. A nyolcvannál is több sérültet 11 kórházban ápolják, közülük hatnak kritikus az állapota - hangzott el a délutáni sajtótájékoztatón. A gép személyzetének több tagja is megsérült. A CNN Türk tv-adó internetes honlapjára föltett utasjegyzékben kizárólag török, holland és angol nevű személyek szerepelnek. Az adó úgy tudja, hogy a halottak között van a Boeing két pilótája is.

A túlélők arról számoltak be, hogy az Isztambulból, körülbelül fél tizenegykor érkező Boeing 737-800 típusú gép egy mezőn ért földet, úgy 500 méterre a leszállópályától és mintegy 100 méterre a rendkívül zsúfolt - Amszterdam és Haarlem közötti - A9-es autópályától.

Becsapódás után a gép törzse három részre tört. A gép nem lobbant lángra a becsapódás után, bár egyik hajtóműve rövid időre kigyulladt. A holland tévé felvételeket mutatott be a Turkish Airlines légitársaság szerencsétlenül járt, Boeing 737-800 típusú gépéről. Ezeken látható, hogy leszakadt a géptest farokrésze, illetve széles repedés látható közvetlenül a pilótafülke mögött.

Helyszíni tudósítások szerint azt gyanítják, hogy a tragédiát motorhiba okozta. Az ANP holland hírügynökség idézte a holland Terrorizmusellenes Nemzeti Koordinátort, aki úgy nyilatkozott, hogy "semmi jel nem utal arra, hogy a szerencsétlenség összefüggésbe hozható merénylettel".

A baleset után a légi forgalmat is lezárták a Schiphol repülőtéren, de az időközben korlátozottan újraindult.

A 737-800 típus az utasszállítás igáslovaként ismert eredeti 737-es továbbfejlesztett változata.

Légikatasztrófák 2008-ban

2008. január 20. - Angola: A Luandából érkező Beechcraft 200 típusú repülőgép röviddel leszállás előtt egy 2000 méter magas hegynek ütközött és felrobbant. Tizenkettő, más források szerint  huszonöt halálos áldozata volt a katasztrófának.

2008. február 22. - Venezuela: Az Andokban lezuhant a Santa Barbara légitársaság belföldi járatú repülőgépe. A fedélzetén tartózkodó 46 ember életét vesztette.

2008. április 3. - Suriname: Lezuhant egy belföldi járaton közlekedő személyszállító repülőgép. A két pilóta és a 18 utas  életét vesztette.

2008. április 15. - Kongó: Közvetlenül a felszállás után  lezuhant egy személyszállító repülőgép a kelet-kongói Goma városban.  Az áldozatok számát a hatóságok több mint hetvenre becsülték.

2008. május 2. - Szudán: Lezuhant egy repülőgép Szudán déli  részén, a huszonnégy halálos áldozat között volt a félig autonóm  dél-szudáni regionális kormány védelmi minisztere, Dominic Dim is. A gépen egy volt lázadószervezet, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom  (SPLM) küldöttsége utazott. Kizárták azt a lehetőséget, hogy támadás vagy merénylet következtében zuhant le a gép.

2008. június 10. - Szudán: Leszállás után kigyulladt a szudáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe a kartúmi repülőtéren. A gép  kicsúszott a kifutópályáról. A fedélzeten robbanás történt és tűz ütött ki, majd a lángok az egész törzsre és a pilótafülkére is átterjedtek. A fedélzeten 203 utas és a 14 fős legénység  tartózkodott. 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen.

2008. augusztus 20. - Spanyolország: Felszállás közben kicsúszott a leszállópályáról és lángra kapott a madridi nemzetközi repülőtéren a Spanair légitársaság Kanári-szigetekre induló gépe. A baleset 154 halálos áldozatot követelt, 19-en megsérültek.

2008. augusztus 24. - Kirgizisztán: Biskek térségében felszállás  közben szerencsétlenül járt az Itek-Air kirgiz magántársaság Boeing  737-es utasszállító repülőgépe. A fedélzeten lévő 90 ember közül 65  meghalt, 25-en túlélték a szerencsétlenséget.

2008. augusztus 24. - Guatemala: Legkevesebb tíz halálos  áldozata volt annak a légi balesetnek, amely Guatemalavárostól 100  kilométerre keletre történt. Egy Cessna Caravan 208-as típusú  turistagép zuhant le. Négyen túlélték a balesetet.

2008. szeptember 2. - Kongói Demokrartikus Köztársaság: Lezuhant egy humanitárius segélyeket szállító repülőgép. A gépen tartózkodó 17 ember meghalt.

2008. szeptember 14. - Oroszország: Az oroszországi Permben  lezuhant egy, az Aeroflot-Nord légitársaság által üzemeltetett  Boeing-737-es repülőgép. A szerencsétlenül járt, Moszkvából Permbe  tartó járat 82 utasa és hatfős személyzete életét vesztette.

2008. október 8. - Nepál: Lezuhant a Yeti Airlines légitársaság egy kis utasszállító gépe. Tizennyolcan meghaltak, közöttük 14 külföldi turista volt.

2008. november 4. - Mexikó: Mexikóváros egyik elegáns negyedének utcájára zuhant egy kisrepülőgép. Tizenhárman meghaltak, közöttük Juan Camilo Mourino mexikói belügyminiszter. Szabotázsra vagy bűncselekményre utaló jelet nem találtak.

2009. február 8. - Brazília: Egy folyóba zuhant egy kisrepülőgép Brazília északi részén, az Amazonas-esőerdő felett. Négy utast sikerült kimenteni, legkevesebb 16 ember eltűnt.

2009. február 12. - Egy esült Államok: Egy lakóházra zuhant a Continental Airlines légitársaság a New Jersey állambeli Newarkból Buffalóba tartó járata, tíz kilométerre a Buffalo Niagara repülőtértől. A becsapódás után a gép lángra lobbant. A 44 utas és a négytagú személyzet közül  senki sem élte túl a katasztrófát, a 49-ik áldozat a ház lakója volt.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Mentik az utasokat a Turkish Airlines török légitársaság Boeing 737-800 típusú gépébõl, azt követõen, hogy az Isztambulból Amszterdamba tartó légi jármû fedélzetén 135 emberrel lezuhant az amszterdami Schiphol légi kikötõ közelében 2009. február 25-é
Mentik az utasokat a Turkish Airlines török légitársaság Boeing 737-800 típusú gépébõl, azt követõen, hogy az Isztambulból Amszterdamba tartó légi jármû fedélzetén 135 emberrel lezuhant az amszterdami Schiphol légi kikötõ közelében 2009. február 25-é
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.