Tömeggyilkos tűzvész Ausztráliában

Százharmincegynél jár az Ausztráliában pusztító bozóttűz halálos áldozatainak száma. A miniszterelnök tömeggyilkossággal vádolta a feltételezett gyújtogatások elkövetőit. Képgalériával

Eddig százharmincegy ember életét követelte az Ausztráliában pusztító bozóttűz. Közel 750 ház és számos autó vált a tűz martalékává, és mintegy 3300 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok az Ausztráliában pusztító bozóttűzben. A leginkább érintett délkeleti Victoria államban még mindig közel 30 helyen pusztít a tűz, az egyre élénkülő kiszámíthatatlan irányú szél miatt könnyen terjednek a lángok.

Várhatóan még napokig eltart, mire meg tudják fékezni a tüzeket. Nehezíti az oltást, hogy a meteorológusok szerint a 45 Celsius-fok körüli hőség tovább fokozódhat. Az oltást 10 ezer tűzoltó végzi lankadatlanul, a tűz megfékezésében a hadsereg is részt vesz repülőgépekkel és helikopterekkel.

Az ausztrál sajtóban visszhangoznak a családi tragédiákról, csodával határos menekülésekről szóló történetek, amelyeket az emberek dühbe átcsapó megrendüléssel olvasnak, hatósági feltevések szerint ugyanis tüzeket sok esetben gyújtogatás okozta. Kevin Rudd ausztrál kormányfő ezzel kapcsolatban megindultan tömeggyilkosságnak nevezte az ország történetében példa nélkül álló tragédiát. Két embert - egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút - már vád alá is helyeztek szándékos gyújtogatás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.