Tömjént kerestek, bosszúálló tigrist találtak

Öt indonéziai férfi öt napon át vesztegelt az észak-szumátrai Gunung Leuser Nemzeti Park egyik fájának tetején, mely körül napokon át hét tigris körözött. A férfiak véletlenül megöltek egy kölyköt, ezt követően támadtak rájuk az állatok, akik egyik társukat, aki alatt leszakadt egy ág, meg is ölték. Van, aki szerint így álltak bosszút a kölyökért, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője szerint azonban inkább a területüket védték.

A Simpang Kiri faluból származó férfiak múlt hét csütörtökön egy ritka fafajta után kutattak a dzsungelben, melynek illatos, sötét színű gyantáját parfümök valamint tömjén elkészítéséhez szokták használni. Mivel a tömjénfára nehéz rátalálni, sokat ér, sokan úgy vélik, hogy megéri a vadállatoktól hemzsegő erdő mélyére merészkedni érte.

Így volt ezzel a hat férfi is, akik, hogy ennivalóhoz jussanak, csapdát állítottak fel. Szarvasok és antilopok helyett azonban egy tigriskölyköt fogtak, amely el is pusztult.

Elmondásuk szerint ezt követően több tigris is rájuk támadt, ők pedig a legközelebbi fára menekültek.

Egyik társuk azonban nem járt szerencsével, a 28 éves, David nevű áldozat alatt leszakadt az ág, a fa körül ólálkodó hét tigris pedig széttépte.

A többiek a fán ragadtak és mobilon kértek segítséget a falubeliektől, a mentősereg azonban csak szombaton indult útnak, és három nap alatt, július 8-án érték el a bajba jutottakat, akik az elmúlt napokban esővízen éltek – nyilatkozta Dicky Sondani helyi rendőrfőnök.

Míg a mentőcsoport három tagja elcsalta a tigriseket, a többiek lehozták a fáról a kimerült, legyengült férfiakat.

–  Az anyaállatok védik a kicsinyeiket, ezért nem meglepő a támadás. A tigris védte a kölykét, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy ott ült volna a fa alatt öt napig – mondja Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Szerinte valószínűbb, hogy a tigrisek a környéken éltek, ezért bukkantak fel időről időre a fa alatt. Nem bosszúról van tehát szó, bár némely állat valóban képes megjegyezni élményeket, tapasztalatokat. – Többek között a kutyák, az elefántok vagy a tevék az erőszakos tapasztalat alapján tudják, felismerik, ha valami veszélyes – magyarázza a szakember.

Ugyanakkor a legtöbb állat, köztük a tigris is inkább kerüli az embert, ha azonban fenyegetve érzi magát, támad. Ha egy kölykét védelmező anyatigris megölt egy embert, rájött, hogy könnyen el tud bánni vele, akkor legközelebb is bátrabban lép majd fel az emberrel szemben. Azonban azt se felejtsük el, hogy a tigrisekkel való találkozás veszélye akkor is fennállt, mielőtt a férfiak megölték volna a kölyköt. Nem valószínű tehát, hogy a hét állat őket őrizte a fa alatt, a szóvivő szerint inkább arról lehet szó, hogy az állatok véletlenszerűen tűntek fel, hiszen a szumátrai tigris a természetben magányos állat, nem csoportban él.

Az utóbbi időben Indonéziában egyre gyakoribbak az emberek és a vadállatok közötti összetűzések, hiszen az erdőirtás miatt csökken a vadállatok élőhelye. Míg az 1970-es években körülbelül 1000 szumátrai tigris élt a vadonban, addig számuk mára körülbelül 400-ra csökkent, az erdőirtásnak és az orvvadászatnak köszönhetően.

A szumátrai a világ legkisebb termetű tigrise. Mintegy 400-500 példány él a vadonban
Female Sumatran Tiger "Binjai" looks on from behind a tree at Melbourne Zoo May 14, 2010. REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA - Tags: ANIMALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.