Töméseink felfedik titkainkat

Tömött fogaink többet árulnak el rólunk, mint azt sejtenénk - véli George Kamenov, aki szerint a lyukas fogak vizsgálatával a bűnügyi nyomzások is eredményesebbek lehetnek.

"Ha Európában születtél, és aztán az Egyesült Államokba költöztél, tudni fogom" - idézi a Reuters hírügynökség George Kamenovot, a Floridai Egyetemen dolgozó geológust. 

Mint mondja, amikor a rendőrséggel döglött ügyeken dolgozott, a fogak elemzése sokat segített a nyomozóknak, általuk szűkült a vizsgálandó anyagok köre és könnyebb volt azonosítani az áldozatokat is. A tömés ugyanis árulkodó, világszerte más és más anyagot használnak a fogorvosok, épp ezért nagyjából meg lehet állapítani, hol és mikor tömték be az ember fogait. "Én Bulgáriában születtem, úgyhogy európai jellegzetességek láthatók a fogaimon" - magyarázza.

A hely mellett ráadásul sok esetben a kort is meg lehet határozni a fogak alapján, hiszen a fogszuvasodás évezredek óta létezik. Nagyon régóta folynak kísérletek a megfelelő fogtömés létrehozására:  körülbelül 200 évvel ezelőtt ólom fogtömés volt használatban, a tehetősebbek aranyat használtak, aztán a 19. században világszerte elterjedt az amalgám tömés, de annak összetétele sem volt egységes.

Kamenovo e mellett arra is rávilágított, hogy érdemes lenne a hajat és a körmöket is alaposabban megvizsgálni, ugyanis azok szerkezete is elárulja, hol élt az ember az elmúlt néhány hónapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.