Tojást rakott a világ legritkább kacsaféléje

A világ legritkább kacsaféléje, a madagaszkári cigányréce (Aythya innotata) jelentékeny szaporodásnak indult egy madagaszkári fajmentő állomáson: egyszerre 18 tojással járult hozzá a vadon mindössze pár tucatnyi egyedet számláló faj megmentéséhez.

A Víziszárnyas és Lápvidék Alapítvány (WWT), valamint a Durrel Vadvédelmi Alapítvány közösen hozta létre a fajmentő központot a szigetország Antsohihy nevű településének közelében.

A madagaszkári cigányrécét már kihaltnak hitték a kilencvenes években, mígnem 2006-ban a Matsaborimena-tónál egyszerre 22 egyedet is megszámlált egy vadvédelmi expedíció. A két alapítvány 2009-ben kezdett mentőakciójába. A cél az volt, hogy tojásokat szerezzenek a költőhelyről, amelyeket aztán kikeltetve létrehozták az "első generációt". Ezek a récék a menhely biztonságos környezetében nőttek fel, és mostanra kezdtek el szaporodni.

"A kiskacsák hihetetlen előrelépést jelentenek a kihalásuk elleni harcban. Valódi reményt adnak arra, hogy a faj egy nap még ismét buján tenyészhet" - mondta Glyn Young, a Durrell-alapítvány kutatója, aki szinte teljes munkásságát e ritka madarak tanulmányozásával töltötte.

A madagaszkári cigányrécék rendkívüli veszélyben vannak: egyetlen baleset - környezetszennyezés vagy betegség - miatt teljesen eltűnhetnek. A kutatók folyamatosan figyelik a maradék vadon élő állományt, hogy megértsék, miért mi állhat a faj hanyatlásának hátterében, és hogy megkíséreljenek a most kikelő kiskacsák számára megfelelő élőhelyet kialakítani.

A WWT kutatója, Peter Cranswick szerint a madarak számára utolsó menedéket jelentő Matsaborimena-tó távol van az ideális élőhelytől.

"Kutatásaink azt bizonyítják, hogy ott rendkívül kevés az élelem, emiatt nagyon kevés fióka képes felnőni. Lényegében éhen halnak" - mondta.

A kutatók olyan helyet keresnek - vagy ha nem találnak, akkor mesterségesen létrehozzák -, ahol adott az ideális vizes élőhely, és az mentes a nem őshonos vízi ragadozóktól.

Nigel Jarrett, a WWT ornitológusa szerint a tojások kikelése hatalmas öröm. "Mintha nagyszülőkké váltunk volna anélkül, hogy valóban nagyik lennénk. Amikor az ember meglátja a csillag alakú repedést egy tojás héján, akkor tudja, hogy él benne a fióka, és az ki is akar jönni". Úgy éreztem, hogy én raktam és költöttem ki a tojásokat" - hangoztatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.