Rengeteg halott az új-zélandi földrengésben

Erős, 6,3-es földrengés rázta meg az új-zélandi Christchurch városát.

Legalább 65 halálos áldozata van a keddi új-zélandi földrengésnek - közölte John Key miniszterelnök. Az áldozatok száma valószínűleg nőni fog, ahogy a mentők a romok között túlélők után kutatnak a Déli-szigeten lévő Christchurchben, az ország második legnagyobb, 360 ezer lakosú városában. Eddigi információk szerint 120 embert emeltek ki élve a romok alól.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

"Mindenkinek meg kell értenie, hogy a város számára ez egy szomorú nap" - mondta Bob Parker, a város polgármestere, aki háborús övezethez hasonlította városát. A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a központot, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.


Pánikhangulat mindenütt

A  várost a déli órákban érte el az első nagy, a Richter-skála szerint 6,3-es erősségű rengés, amelyet két másik követett. Számos épület összedőlt, és tüzek is keletkeztek a belvárosban. A rengés időpontjában - néhány perccel délután egy óra előtt - a városban sűrű volt a forgalom, az utcákat ellepték az emberek, mert sokan munkahelyükre igyekeztek vissza az ebédelésből.

A televíziós képsorok pánikhangulatot mutatattak, a helybeliek - beszámolójuk alapján - borzalmas pillanatokat éltek át. Megszakadt az áramszolgáltatás, a belvárosi épületekből igyekeztek kimenteni a bent rekedt embereket.

A tokiói sajtó beszámoló szerint egy Új-Zélandon nyelvgyakorlaton járó japán diákcsoport egyik tanára az otthoni rokonságát mobiltelefonon riasztva tudta közölni, hogy a romok alatt rekedtek, és így találták meg őt és a csoport hét tagját. Két másik diák még a kiszabadítására várt a jelentés időpontjában, de tizenegy társuk nem adott életjelet. Más külföldi áldozatról nem érkezett jelentés.

Az erős rengés miatt leszakadt Új-Zéland legnagyobb gleccserének alsó része, és mintegy 30 millió tonna jég zúdult egy lejjebb fekvő tóba. A Tasman jégár Christchurchtől 200 kilométerre, a Cook-hegység lejtőin van. A jég leszakadása következtében a tó meredek partjai között fél órán át 3,5 méter magasságot is elérő hullámok csapkodtak ide-oda, a felszínén pedig hatalmas jégtömbök jelentek meg - mondták el túravezető szemtanúk.

Mentőcsoportot küldött Új-Zélandra Japán és az Egyesült Államok is. A helyszínen már leszállt az éjszaka, a mentést reflektorok fényénél folytatják.

Új-Zéland: ahol sokszor megremeg a föld

A térségben ugyan gyakoriak a földrengések ám többnyire nem követelnek emberáldozatokat. Az eddigi legtragikusabb földmozgás 1931-ben történt, amikor a 7,8 erősségű rengés 256 ember halálát okozta. Az utóbbi évtizedben négyszer is megremegett a füld, legutóbb Christchurchben 2010 októberében: Az 5-ös erősségű földmozgás óriási anyagi károkat okozott, de emberéletet nem követelt. 

Romba dőlt lakóházak Christchurchben
Christchurch, 2011. február 22. Romba dőlt lakóházak Új-Zéland második legnagyobb városában, Christchurchben a 6,3-es erősségű földrengés után, 2011. február 22-én. A természeti katasztrófának legalább 65 halálos áldozata van. (MTI/AP/Mark Mitchell)
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.