Több tízezer lúd pihen a tatai Öreg-tavon

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület madarászai már legalább 21 ezer vadludat számláltak össze a tatai Öreg-tavon, ahová újabb csapatok érkeznek majd, így november végére idén is 30-40 ezer madarat figyelhetnek majd meg a Vadlúd Sokadalomra érkezők.

A madárseregletben 17 vörös nyakú lúdról sikerült fényképet készíteniük az egyesület tagjainak, a faj globálisan veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett.

A november 30-án zajló Tatai Vadlúd Sokadalom országos természetvédelmi fesztiválként a madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője, ahol évente egyszer madarászok, természetvédők találkoznak. A rendezvény részletes programja a www.vadludsokadalom.hu oldalon található meg.

Az eurázsiai tundrák vidékéről, költőterületeikről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legnagyobb pihenőhelyüket. Ez Európa-szerte egyedülálló módon olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

A madarak itt telelnek, majd márciusban indulnak vissza fészkelő területeikre. Egyes őszvégi vagy téli napon akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tatai tavon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.