Chile: a halottak száma még nőni fog

Hétszáznyolcra nőtt a szombati chilei földrengés halálos áldozatainak száma vasárnapra, s ez a szám még tovább fog emelkedni - mondta Michelle Bachelet chilei elnök. A chilei kormány a földrengés által leginkább sújtott két régióban rendkívüli állapotot hirdetett, Concepción városában pedig kijárási tilalmat rendelt el a fosztogatók miatt.

Elképzelhetetlen méretű katasztrófával szembesülünk. Hatalmas erőfeszítést követel, hogy Chile újra talpra álljon - mondta Michelle Bachelet, miután hatórás megbeszélést folytatott munkatársaival és a mentések irányítóival.

Az elnök asszony elmondta, hogy növekvőben az eltűntek száma, és bejelentette, hogy fölhatalmazta a hadsereget arra, hogy vegye át a rendfenntartást Concepción tartományban, ahol fosztogatók hatalmas pusztítást végezték üzletekben, benzinkutaknál, bankokban és gyógyszertárakban.

A chilei kormány a földrengés által leginkább sújtott két régióban rendkívüli állapotot hirdetett, s e körzetekben közszükségleti cikkeket és élelmiszersegélyt fog osztani a lakosságnak - jelentette be Bachelet

Több mint másfélmillió családi otthont és számos autópályát ért komoly kár. Constitución kikötővárosban legalább 350 ember halt meg az állami tv jelentése szerint, a fővárostól 500 kilométerre délre fekvő Concepciónban becslések szerint mintegy százan rekedtek egy összedőlt lakóház romjai alatt, ahol a mentőalakulatok elkeseredett harcot folytatnak az idővel, hogy a betontörmelékek és a romok alól megpróbálják kimenekíteni az ott szorultakat.

"Egész éjszaka dolgoztunk, szétzúzzuk a falakat, hogy túlélőket találjunk. A legnagyobb probléma az üzemanyag, a gépekhez szükségünk van üzemanyagra, és vízre az embereink számára" - mondta az alakulatok parancsnoka, Marcelo Plaza.

Időközben az ország legnagyobb légitársasága, a LAN nem menetrendszerinti járatokat indított, miután megnyitották Santiago repülőterét, amelyet előző nap a földrengést követően zártak le.

Az amerikai EQECAT kockázatelemző cég becslése szerint mintegy 15-30 milliárd dollár értékű kár keletkezhetett Latin-Amerika legstabilabb gazdaságú országában, amely a bruttó hazai termék 10-15 százalékára rúghat.

Kijárási tilalom

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el vasárnap a chilei kormány két, földrengés sújtotta térségben - közölte a chilei állami televízió. A kijárási tilalom Maule település térségére és Concepción városra vonatkozik, ahol fosztogatások voltak egy nappal a Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengés után. Este kilenc és reggel hat óra között van érvényben a tilalom, ebben az időszakban csak a biztonságiak és a mentésben részt vevők lehetnek az utcákon. Az esti órákban rendőrautók köröztek a városban, hangosbemondókból tájékoztatták a lakosságot a rendeletről.

Concepción tartományban a fosztogatók hatalmas pusztítást végezték üzletekben, benzinkutaknál, bankokban és gyógyszertárakban. Helyszíni beszámolók szerint magában a városban gyakorlatilag minden boltot és bevásárlóközpontot kirámoltak, élelmiszernek vagy ivóvíznek nyoma sem maradt a polcokon. Egyes leleményes városlakók bambusznád- vagy műanyag csövekkel szivattyúzták ki az üzemanyagot a benzinkutak föld alatti tárolóiból, mások pedig a töltőállomások éttermét rohamozták meg. Egy malmot is kifosztottak: volt aki vállán, volt aki biciklin vitte a lisztes zsákokat, egy férfi pedig iskolabuszba pakolta a zsákmányt.

A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, de a fosztogatók ettől sem riadtak vissza. Egyikük azzal magyarázta a tömeges rablásokat, hogy az emberek napok óta nem tudnak hozzájutni élelemhez, és az egyetlen megoldás számukra az, hogy elviszik a boltokból azt, amire szükségük van.

Jacqueline van Rysselberghe, Concepción polgármestere szerint a városban a helyzet "kicsúszik az ellenőrzés alól" az alapvető ellátás hiánya miatt. A polgármester katonák kivezénylését kérte a városba. Michelle Bachelet chilei elnök bejelentette, hogy fölhatalmazta a hadsereget arra, vegye át a rendfenntartást Concepción tartományban.

Concepción városában gőzerővel folyik a mentés egy romba dőlt 15 szintes lakóháznál. Vasárnap 26 embert mentettek ki élve az épületből, de a romok alatt találtak 6 holttestet is. A tűzoltók szerint még 60-80 ember lehet a romok alatt, s az épület szerkezetéből adódóan az sem kizárt, hogy vannak még köztük túlélők.
A mentési munkálatokat akadályozzák a szűnni nem akaró utórengések, de a fosztogatók és a rendfenntartók küzdelme sem segíti a túlélők keresését.

A washingtoni külügyminisztérium egyik illetékese azt közölte vasárnap, hogy a földrengés ellenére Hillary Clinton külügyminiszter felkeresi Chilét eheti latin-amerikai körútja során. Clinton várhatóan kedden érkezik Uruguayból Chilébe.

 

 

Talcahuano az epicentrumtól mindössze 100 kilométerre található
Residents gather their belongings near a fishing boat washed up by a wave generated by an earthquake in Talcahuano Port, a city just outside Concepcion some 100 km (62 miles) south of the epicenter, February 27, 2010. A huge magnitude-8.8 earthquake struck Chile early on Saturday, knocking down homes and hospitals, and triggering a tsunami that rolled menacingly across the Pacific. REUTERS/Jose Luis Saavedra (CHILE - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.