Több mint háromszáz segélyhívás a tegnapi vihar miatt

320 segélyhívás érkezett a tűzoltóságokhoz péntek reggelig az Észak-Magyarország felett átvonuló vihar miatt. A Borsodban kialakult árvízhelyzet továbbra is 16 település százhatvan lakóházát veszélyezteti.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a legtöbb viharkár bejelentése Borsodból érkezett a hatóságokhoz, de a tűzoltóknak Pest, Komárom-Esztergom, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében is a szokásosnál több alkalommal kellett kárelhárítási - általában vízszivattyúzási - munkálatokhoz kivonulniuk.

Bakonycsernye főutcáját csütörtökön is sártenger lepte el a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső miatt, itt az önkormányzat önerőből, segítségkérés nélkül takarította meg a közutat. A Fejér megyében található Szák és Pusztavám településeken ugyanakkor a katasztrófavédelem munkatársai csak 500-500 homokzsák segítségével tudták megvédeni a lakóházakat az utcákat ellepő vízfolyásoktól - fejtette ki a szóvivő.

Hozzátette: Budaörsön a Présház utcában 4-5 köbméter föld csúszott meg a vihar következtében, a károk pontos felmérésére pénteken kerül sor. Szentes György tájékoztatása szerint az elmúlt hetek és napok árvíz- és viharkárai miatt országosan jelenleg is még 160, elsősorban borsodi lakhellyel rendelkező személyt kell ideiglenes szállásokon elhelyezni, de a kitelepítettek száma folyamatosan csökken a lakóépületek kiszáradásának és fertőtlenítésének előrehaladtával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.