Több mint 50 milliót csalt ki a szerzetesrendtől

Megkezdődött kedden a Nyíregyházi Törvényszéken annak a nőnek a büntetőpere, aki különböző ürügyekkel csaknem 68 millió forintot kért kölcsön az egyik szerzetesrendtől, a pénzt azonban nem adta vissza.

A megyei főügyészség vádirata szerint a vádlott az egyik női szerzetesrend magyarországi főnöknőjétől különböző valótlan ürügyekkel - a többi között arra hivatkozva, hogy kifizetetlen közüzemi számlái, lakbértartozása van - kölcsönöket kért. Azt állította, hogy nagy értékű ingatlannal is rendelkezik, amelynek értékesítéséből a kölcsönöket vissza tudja majd fizetni.

A szerzetesrend vezetője 2009. április 16. és 2011. július 29. között 97 alkalommal összesen 21,7 millió forintot adott át a vádlottnak. A nő - eddig ismeretlen - társai közben telefonon is felvették a kapcsolatot a rendfőnöknővel, és többek között ügyésznek, közjegyző és bíró titkárnőjének kiadva magukat újabb kölcsönöket kértek tőle, arra hivatkozva, hogy a vádlott édesanyja után nagyobb örökség maradt, amelynek megszerzéséhez a vádlottnak pénzre van szüksége.

A csalók egyben azt is megígérték, hogy a vádlott fogja visszafizetni a pénzt. Ennek hatására a rendfőnöknő 2011. február 21. és 2012. január 10. között 58 alkalommal összesen 46,7 millió forintot utalt át a megadott bankszámlákra, az összegek azonban minden esetben a vádlotthoz kerültek. Az összegek visszafizetése a vádlottnak és ismeretlen társainak soha nem állt szándékukban, pénzvisszafizetés nem történt - áll a vádiratban.

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolt nő a tárgyaláson nem tett vallomást, azonban úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát bűnösnek - tájékoztatta Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnökhelyettese, szóvivője az MTI-t.

A bíróság az ügy tárgyalását július 23-án tanúk meghallgatásával folytatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.