Több megyében határérték feletti a levegőszennyezettség

Komárom-Esztergom megyében, valamint Miskolcon és a Sajó völgyében is átlépte a határértéket a légszennyezettség. A szálló por koncentrációja több helyen nemcsak az egészségügyi, hanem a tájékoztatási határértéket is meghaladta.

Borsodban és a Sajó-völgyben ios magas a koncentráció

Miskolcon, illetve a Sajó völgyében - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Putnokon - az elmúlt napokban átlépett több határértéket a légszennyezettség. A szálló por koncentrációja több településen nemcsak az egészségügyi, de a tájékoztatási határértéket is meghaladta.

Orosz Gábor, a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a borsodi megyeszékhelyen három mérőállomás van, az egyik a Búza téren, ez az óriási autós forgalom miatt szinte mindig magas értékeket mutat. Mint mondta: a szálló por mennyiségét a közlekedés mellett növeli a fűtés, illetve emelheti az ipari tevékenység. Ez utóbbi azonban Miskolc esetében nem jellemző, hiszen a görömbölyi városrészben, a cementgyár közelében lévő mérőállomás értékei szerint ott tisztább a levegő.

Mint kifejtette, három határérték van a szintek sorában. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a legalacsonyabb az egészségügyi határérték (50 mikrogramm/köbméter 24 órás átlagban), ezt követi a tájékoztatási (75 mikrogramm/ köbméter, szintén napi átlag), majd a riasztási határérték (100 mikrogramm/köbméter napi átlagban). Utóbbi esetében például már a szabadban történő égetést is megtilthatná az önkormányzat. A tájékoztatási küszöbérték elérése akkor következik be, ha két egymást követő napon a három mérőállomás közül kettőnél mutatnak magasabb értéket a műszerek.

Orosz Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön elérték ezt a tájékoztatási szintet, tehát arra kérik a lakosságot, lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek - elsősorban a dízel üzeműek - használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel, illetve fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését. A légszennyezettségre érzékenyebbek, így például az idősek, a kisgyermekek, a légzőszervi problémákkal küszködők - ha tehetik - kerüljék a forgalmasabb csomópontokat és rövidítsék meg a szabadban való tartózkodásukat, illetve kerüljék a szellőztetést is.

Göndör Judit, a kazincbarcikai önkormányzat szóvivője közölte: a térségi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint a levegőben mért szállópor-szennyezettség az elmúlt napokban (október 31-e óta) jelentősen nőtt a városban. A szálló por koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket és a tájékoztatási küszöbértéket is. Az időjárás-előrejelzés alapján azonban javulás várható - jegyezte meg.

Komárom-Esztergom megyében határérték feletti a szálló por mennyisége

Komárom-Esztergom megye minden mérőállomásán az egészségügyi határérték feletti értéket mutatott a szálló por mennyisége. A legkedvezőtlenebb helyzetben Dorog van, ahol már a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a koncentráció - közölte az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület csütörtökön az MTI-vel.
Az egyesület tájékoztatása szerint Esztergomban szerdán az egészségügyi határérték 160, Dorogon 170, Tatabányán a határérték 158 százalékát mérték az állomások.

Szuhi Attila, az egyesület képviselője elmondta, csütörtökön némi javulás történhet, de jelentősebb javulás csak hétfőn várható. Ekkor egy erős légköri front érkezik, amely remélhetőleg véget vet a jelenlegi légszennyezettség helyzetnek.

Javasolt, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandósok, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a szabadban tartózkodást, különösen a késő délutáni és esti órákban.

A szálló por koncentrációjának rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

Légszennyezettség esetén a szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz.

A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportoknál jelent problémát. Ha szálló por esetében két napig fennáll az állapot, a lakosságot tájékoztatni kell.

A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel, szálló por esetében akkor, ha két napon át meghaladja ezt az értéket - közölte az egyesület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.