Több áldozat a lengyel hajléktalantűzben

Huszonkettőre nőtt az északnyugat-lengyelországi Kamien Pomorski hajléktalanszállásán hétfőre virradóra kitört tűzvész halálos áldozatainak száma. A vizsgálat során minden eshetőséget figyelembe vesznek, beleértve a szándékos gyújtogatást is. Nyomozást indítottak a mentés szakszerűségét illetően is.

Huszonkettőre nőtt az északnyugat-lengyelországi Kamien Pomorski hajléktalanszállásán hétfőre virradóra kitört tűzvész halálos áldozatainak száma - közölte a városka polgármestere. Bronislaw Karpinski kedden újságíróknak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a rendőrség egy eltűnt személyt keres, egy fiatal nőt.

A legutóbbi mérleg még 21 halottról szólt. Keddi lengyel sajtójelentések szerint a sérültek száma is ennyi. Az életben maradt  károsultakat rokonaiknál vagy a városka szállodáiban helyezték el. Andrzej Jedrzejewski alpolgármester elmondta, hogy a tűzvész  idején a szállón 77 személy tartózkodott, közülük 54-en életben  vannak. A tűzből kimentett és kórházba szállított emberek közül egy  15 éves lány, Magda eltűnt, őt szintén keresi a rendőrség. A lány  családja bennégett a szállóban.

A tűzoltóság közlése szerint az áldozatok pontos számát csak a  DNS-vizsgálat után lehet majd meghatározni. Egyelőre azt sem tudják,  hogy a halálos áldozatok közül mindenki a szálló lakója volt-e, vagy  esetleg vannak köztük rokonok, látogatók is. A rendőrség őrzi a  leégett szálló épületét, elkerülendő a fosztogatásokat.

A tűzvész okát még mindig nem ismerik, a vizsgálat során szakemberek minden eshetőséget figyelembe vesznek, beleértve a  szándékos gyújtogatást is.

Grzegorz Schetyna belügyminiszter bejelentette a PAP lengyel  hírügynökség szerint, hogy nyomozást indítottak a mentés szakszerűségét illetően. Néhány túlélő azt állítja, hogy a  helyszínre érkező tűzoltók nem tettek meg minden tőlük telhetőt az  épületben rekedt emberek kimentése érdekében, illetve hogy egy  vészkijárat zárva volt.    
Hétfőn látogatást tett a tragédia helyszínén Lech Kaczynski  államfő és Donald Tusk miniszterelnök. Az államfő háromnapos nemzeti  gyászt rendelt el.

Schetyna közölte, hogy a tragédia után leltárba veszik az ország  összes hasonló szociális szállóját, megvizsgálják biztonsági  állapotukat. A tárcavezető szerint egyébként a tűzoltóság nem  késlekedett, a tűzvész bejelentése után két és fél perccel már a  helyszínen volt. Megjegyezte viszont, hogy maga a bejelentés elég  későn érkezett, a tűz az eddigi információk szerint legalább 20-30  perccel a tűzoltók riasztása előtt tört ki.

A városvezetés kedden megkezdte a segélyek kifizetését, a  károsultak akár 10 ezer zlotyra (csaknem 700 ezer forintra) is számíthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.