Több tízezer vadlovat gyilkolnának meg helyszűke miatt

Az Amerikai Egyesült Államok Belügyminisztériumának földgazdálkodási irodája (BLM) javaslatot tett 45 ezer vadló elaltatására. Az állatvédők háborognak, mert a lovakat épp ez az állami szerv fosztotta meg természetes élőhelyüktől.

Az elmúlt húsz évben a szarvasmarhatartók érdekében a BLM fokozatosan vett el élőhelyet a vadlovaktól, akik külön a számukra kijelölt állami földterületeken élnek az Egyesült Államokban. A bekerített állatokat egy a Nemzeti Vadló és vadszamár tanácsadó testület által életre hívott program keretében örökbe lehet fogadni, ám ezek a területek túlzsúfolttá váltak, a projekt pedig csak tavaly 49 millió dollárjába került az adófizetőknek. A fenntarthatatlanná vált állapotok miatt a kormány azt tervezi, hogy 45 ezer egyedet elaltattat.

A múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott tervet máris számos szervezet kritizálja. Egyesek azzal érvelnek, hogy az állami földeket eleve nem szabadna profitorientált állattenyésztésre felhasználni, főleg úgy nem, hogy emiatt a vadlovaktól veszik el természetes életterüket. A Humane Society állatvédő szervezet azért is bírálja az állami szervet, mert nem előzték meg a túlszaporodást humánus fogamzásgátló módszerekkel.

Nem ez az első nagy vihar a BLM körül, melyről épp tavaly októberben bizonyosodott be, hogy 2000 államilag védett vadlovat adott el vágóhidaknak – írja a The Verge.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.