Véletlenül közzétették több száz HIV-beteg nevét

A brit főváros egyik vezető nemibeteg-gondozó klinikája véletlenül hírlevélben küldte körbe páciensei nevét és e-mail címét, amellyel felfedte HIV státuszukat.

A klinika levele 780 pácienshez jutott el, akik aláírtak a céggel egy szerződést arról, hogy a HIV-tesztek eredményeit e-mailben küldik ki, titkosítva. Ez azonban most nem így történt.

A londoni klinika nem győz bocsánatot kérni a történtekért, és szerdán vizsgálatot indítottak. A szivárogtatás miatt a brit adatvédelmi hatóság is nyomozásba kezdett, mert mint mondták, a pácienseket érintő eddigi legnagyobb adatvédelmi jogsértés történt.

Egy brit férfi a Guardiannek azt mondta, hogy a hírlevél a barátai nevét is tartalmazta, akikről nem tudta korábban, hogy HIV-pozitívok. Elliot szerint nem nehéz a levélben kapott neveket és e-mail címeket összepárosítani a páciensek Facebook-profiljával, és így lebuktatni őket. A férfi hozzátette, hogy ha az ő neve került volna nyilvánosságra, akkor nagyon dühös és csalódott lenne.

Néhány órával a jogsértés után a klinika létrehozott egy segélyvonalat, és bocsánatkérő levelet küldött a pácienseknek, amiben arra kérte őket, hogy töröljék a személyes adatokat tartalmazó e-mailt.

A cégnél azt mondták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy legközelebb ne történhessen hasonló eset, amelyet vélhetően emberi hiba okozott. A brit adatvédelmi hivatal akár 500 ezer fontos (több mint 200 millió forint) bírságot is kiszabhat a londoni klinikára a jogsértés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.