Eddig nem látott Warhol-filmek százait publikálják

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) és az Andy Warhol Múzeum csütörtökön jelentette be, hogy egy nagyszabású együttműködés keretein belül digitalizálják, és ily módon a nagyközönség számára is elérhetővé teszik a legendás művész eddig sosem látott filmjeit - írja a BBC.

 

Állítólag minden egyes képkocka ugyanolyan jelentőséggel és művészi értékkel bír, mint Warhol festményei
Susana Vera / Reuters

A kiadásra váró gyűjtemény több száz filmből áll. Akadnak köztük egészen rövidke, mindössze néhány perces, de több órás alkotások is.

A nagyjából ezer tekercsnyi 16 milliméteres film az 1963 és 1972 közötti időszakból származik, a szakértők szerint minden egyes képkocka ugyanolyan jelentőséggel és művészi értékkel bír, mint Warhol festményei. A feldolgozás még idén nyáron megkezdődik, ám mivel a tekercsek nagyon sérülékenyek, a munkálatok várhatóan több évig fognak tartani.

Andy Warholt a 20. század egyik legmeghatározóbb művészeként tartják számon. 1963-ban kezdett filmezni, alkotásainak nagy része az unalomról szól: első filmje, az öt és fél óra hosszú Sleep például végig Warhol egyik közeli barátját mutatja alvás közben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.