Több mint hatvan éve repül a vásárhelyi pilóta

Tinédzserkorában szeretett bele a vitorlázórepülésbe a 80 éves vásárhelyi Aczél Ferenc, aki a mai napig élvezi ezt a sportot.

– Még nem gondolkoztam a visszavonuláson. Tavaly december elején múltam 80 éves, élvezem a repülést. És amíg így érzem, folytatom – jelentette ki a vásárhelyi Aczél Ferenc. A szatymazi repülőtéren tartott születésnapján – írja a delmagyar.hu Aczél rengeteg ajándékot kapott repülős társaitól, a tulajdonosoktól meg tíz ingyenes felhúzást, ami 65-70 ezer forintnak felel meg.

- Tiniként hitetlenkedve olvastam, motor nélkül is lehet repülni. A táborban kipróbálhattam és beleszerettem. Elsőre ennyi volt. Majd 18 év után, 1970-ben tértem vissza, addig úsztam, vízilabdáztam, villanyszerelő technikusként dolgoztam és a családdal foglalkoztam – mesélte Feri bácsi.

Szegeden vitorlázott, oktató és kiképzésvezető lett, sok fiatal általa ismerkedett meg a repüléssel. Életéből 12 évet – 1980-tól 1992-ig – Ausztráliában töltött, ott is repült. A szatymazi reptérre 71 évesen került, a vitorlázón kívül motoros vitorlázórepülővel is többször szállt már.

– Akadtak izgalmas és szép momentumai vitorlázós életemnek. A 300 és 500 kilométeres távolsági repülés is felejthetetlen, utóbbi a legjobb eredményem, Ausztráliában teljesítettem. A Mátra körzetében 5000 méteres magassági repülést hajtottam végre mínusz 35-40 fokban, oxigénmaszkkal. Az elmúlt évem sem volt rossz, hat 300 kilométer feletti távolsági repülést hajtottam végre, és évente 100-120 órát töltök a levegőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.