Több mint egymilliárdszor kattintottak Másáért

Magyar csatorna is adja, de szinte észre sem lehet venni: már régen nem a televízióban néznek filmet a kisgyerekek. A neten nevelt nemzedék most egy orosz sorozatban találta meg saját hőseit: Mását és a medvét.

Újév napján egymilliárd-harminchárommillió-kilencszáznegyvenötödikként kattintottam rá a Mása meg a kása című rajzfilmre. Úgy látszik, ez most a legnagyobb sláger: két és hat év közötti gyerekek nézik mindenütt a világon, nem törődve azzal, hogy oroszul beszél.

A 2009-ben indult Masa és a medve filmsorozatnak van ugyan mindenféle nyelvű változata (magyarul például a Minimax vetítette), de ez nem nagyon érdekli a srácokat, hisz mindent tudni lehet, ha nem is értik pontosan, mit vág egymás fejéhez a matrjoskababa fejű pici meg a gigantikus medve.

A matrjoskababa fejű pici meg a gigantikus medve
A matrjoskababa fejű pici meg a gigantikus medve
mashabear.ru

Nem egyedülálló, hogy egy gyerekvideót ennyien megnéznek. A Wheels on the Bus című angol gyerekdalnak számtalan nagy nézettségű változatát (például magyart A busz kereke címmel) lehet találni a neten, de van egy, amely több más dalocskával együtt 54 percig tart, és tegnapig egymilliárd-egyszázmilliónál is többször megtekintették. Mivel sokan többször is rákattintanak, nyilván csak (!) néhány százmillió különböző nézője volt.

A magyar rajzfilmek között a Bogyó és Babóca 13 új mese című összeállítás már túljutott a tízmillió megtekintésen.

Gondolhatnánk, hogy ha értenék másutt is, ez is elérhetné a milliárdos nézettséget. Annál is inkább, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, M. Tóth Géza által rendezett rajzfilm képi megjelenítésében semmivel sem marad el az orosz sorozat mögött. Csakhogy a Bartos Erika könyvein alapuló mesék annyira kerülik a konfliktust, hogy még Pogány Judit hangja sem menti meg őket teljesen a nálunk most mindent elárasztó gügyögéstől.

Az orosz animátor, Oleg Kuzovkov viszont nem félt valódi jellemeket alkotni. Már az első epizódban láthatjuk, hogy a bájos arcú Másától mindenki retteg az erdőben: az összes állat menekül előle. A medve viszont szelíd óriásként imádja, pedig minden részben a katasztrófa szélére kerül a kislány csupa kedvességből elkövetett rémtettei ­miatt.

Az egymilliárdszor megnézett részben például egy dámajátszma megoldásán gondolkozik, miközben Mása lelkesedésében annyi epres kását készít, amennyit az erdő összes lakója sem tud elfogyasztani. Egyre csak dagad ki a fazékból a rózsaszín ragacs, amíg végül fel nem robban az egész, s a teljes berendezést el borítja.
És nincs menekvés: Másának magának kell megennie, amit főzött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.