Több mint 80 fagyi közül választják ki az év legjobbját

Idén több mint 80 alkotás közül választják ki az év fagylaltját. A hétfői megmérettetésnek már hagyományosan a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda ad helyet, ahol egyúttal a Magyarország tortája verseny előzsűrizését is megtartják.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke felidézte, hogy már 18. alkalommal rendezik meg a fagylaltok versenyét, és negyedik alkalommal a soltvadkerti Szervánszky László mestercukrász cukrászdájában. Mint az MTI-nek elmondta, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal, ezek közül kerül ki az év fagylaltja. A kötelező íz idén a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízzel indulhattak a résztvevők.

A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlik a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Selmeczi László tájékoztatása szerint idén 31 torta közül választják ki a győztest. A mostani zsűrizésen eredetileg három tortát választottak volna ki, de a nevezések nagy száma miatt akár öt is továbbjuthat a következő fordulóba.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója elmondta, hogy a Magyarország tortája versennyel párhuzamosan rendezik meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt, amelyet 2012-ben hirdettek meg először, hogy megmutassák a több mint egymillió magyar cukorbetegnek, lehet olyan tortát is készíteni, amelyet ők is elfogyaszthatnak. Hozzátette, hogy a 2015-ös megmérettetést, amelyre június 12-ig lehet nevezni, az elmúlt évben elhunyt érdi cukrászmester, Pataki János emlékére rendezik meg.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára Az év fagylaltja verseny megnyitóján elmondta: a szaktárca a szakma és a kamara együttműködésével dolgozik azon, hogy a vendéglátáshoz kapcsolódó oktatási rendszer megújuljon.

Mint kiemelte, alapvető újdonság lesz az, hogy a szakácsok és a cukrászok részére, ráépülő képzés formájában a dietetikus képzési program is elkészül. Mind a tananyag, mind a vizsgaszabályzat a megújulást fogja tükrözni, ami azért fontos, mert nagyon sokan érzékenyek valamilyen alapanyagra - tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: nemcsak jó technológiára és minőségi alapanyagokra, hanem magasan kvalifikált szakemberekre is szükség van. Ruszinkó Ádám kitért arra is, hogy jó idényre számíthat a turizmus, mert az elmúlt évhez viszonyítva várhatóan 10 százalékot meghaladó mértékben nő a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma. Európában Magyarországot fesztiválországként tartják ma már számon, ami rengeteg turistát vonz az országba - emelte ki a helyettes államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.