Több mint 100 holttestet mosott partra a Gangesz

Több mint száz holttestre bukkantak az észak-indiai Uttar Prades államban kedden. A testeket minden bizonnyal olyan szegény családok bízták a hinduk szent folyójának gondjaira, akik nem tudnak megfizetni egy hamvasztást – írja a BBC.
A most partra került testekre azután bukkantak rá, hogy a helyiek észrevették, feltűnően sok a keselyű és a kutya a területen. Szerdára összesen 104 halottat emeltek ki a vízből.

Saumya Agarwal kerületi ügyész szerint a folyónak azon a szakaszán visszahúzódott a vízszint, ezért kerültek felszínre ezek a holttestek, melyeket most egy orvos csoport vizsgál.

A BBC delhi tudósítója, Geeta Pandey azt írja, a folyón úszó holttestek látványa nem ritka, a szegények ugyanis gyakran nem tudják megfizetni hozzátartozóik elhamvasztását, ezért fehér muszlinba tekerve inkább leúsztatják őket a Gangeszen. Az viszont nem gyakori, hogy ilyen sok halott kerüljön elő egyetlen kis területről.

Aktivisták szerint a rothadó emberi maradványok komoly közegészségügyi kockázatot jelentenek. A 2,500 km hosszú folyó egyébként is a világ egyik legszennyezettebb vize, melytől hinduk milliói várnak testi-lelki gyógyulást évente.

Narendra Modi, India miniszterelnöke tavalyi megválasztása után ígéretet tett arra, hogy a Gangeszt megtisztíttatja, ugyanis a folyónak nem csak vallási jelentősége van: csaknem egymillió négyzetkilométeres termékeny síkságot öntöz, amely a világ egyik legsűrűbben lakott területének népességét tartja el, mintegy 400 millió embert.

Az elmúlt évek több milliárdos kezdeményezéseinek a környezetvédők szerint nincs sok eredménye, márpedig ha nem állítják le azonnal a további (főként ipari) szennyezést, az hamarosan a partok mellett élő közösségek pusztulásához fog vezetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.