Nyakunkon a hó, készültségben a katasztrófavédelem

Több helyen viharos széllel, csapadékkal hidegfront éri el az országot. Több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a havazás, illetve hófúvás veszélye miatt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szombattól a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a nap folyamán fokozatosan erősödni fog a szél. Délutántól először a Nyugat-Dunántúlon, majd az északkeleti országrész folyóvölgyeiben viharossá fokozódhat a szél. A Dunántúlon még szombaton is lehetnek viharos széllökések, északkeleten viszont jelentősen mérséklődik a légmozgás.

Késő estétől, éjszaka a Dunántúl északnyugati és középső részén az eső havas esőbe, majd az éjszaka második felében, hajnalban havazásra vált. A hegyvidéki területeken meg is maradhat a hó, amely le is tapadhat.

Szombaton a Dunántúlon több helyen várható napközben havazás, de a talajon ez sokfelé olvadni fog. 5 centiméternél nagyobb hóréteg a Dunántúl középső és északkeleti részének magasabban fekvő területein alakulhat ki. A Dunántúl középső, északkeleti részén a magasabban fekvő terülteken a viharos északi szél helyenként hóátfúvásokat okozhat.

Szombatra a viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A havazás miatt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém, a hófúvás miatt Fejér és Veszprém megyére adott ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint pénteken a hőmérséklet kora délután 5-10, késő este 0 és plusz 7 Celsius-fok között valószínű. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között valószínű, a legenyhébb idő északkeleten várható.

Az FKF pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Budapestet rövidesen elérő hidegfront miatt szombaton hajnali hat órától az FKF Nonprofit Zrt.-nél ismét életbe lép a legmagasabb, hármas készültségi fokozat. Az időjárás függvényében a társaság mintegy 90 téli célgéppel vonul ki, hogy szükség esetén síkosságmentesítse a budapesti fő- és közösségi útvonalakat, elősegítve ezzel a balesetmentes közlekedés feltételeit.

A hétvégén és a jövő héten napközben az évszaknak megfelelően: hidegebb lesz az idő, az éjszakai órákban jóval fagypont alatti hőmérsékletre, továbbá péntektől hétfőig többfelé esőre, havas esőre és hóesésre is készülni kell számolhatunk, amely befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. Mint kiemelték: az utazóknak alaposabban fel kell készülni az utazásra, elindulás előtt szükséges tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges hóláncról és egyéb felszerelésekről, illetve megfelelő ruházatról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.