Több embercsempészt állítottak bíróság elé a hosszú hétvégén

Több külföldi állampolgárságú embercsempészt állított gyorsított eljárásban bíróság elé a hosszú hétvégén a Csongrád Megyei Főügyészség - tájékoztatta a megyei főügyész hétfőn az MTI-t.
Kopasz Zsolt közölte: emellett indítványozták a már becsempészett migránsok szállításában részt vevő magyar állampolgárok előzetes letartóztatásának elrendelését is.

Két szerb állampolgárt - aki 22 szír migráns Magyarországra csempészésében segédkezett - az ügyészi indítvánnyal egyezően a vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban két év, illetve három év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, továbbá kiutasította őket az országból.

Az egyik vádlottat szabadlábra helyezte a bíróság, ez ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be. A másik vádlottnak a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Emellett az ügyészség indítványozta három helybeli férfi előzetes letartóztatását is, ők fejenként több száz euróért vállalták, hogy az országba jogellenesen belépett migránsokat az ország belseje felé továbbszállítják. A három férfi 21 ember szállításában segédkezett. A gyanúsítottak egyikét alig egy héttel korábban gyanúsítottként hallgatták ki ugyanilyen bűncselekmény – jogellenes tartózkodás elősegítésének vétsége – miatt, illetőleg valamennyien többször álltak már bíróság előtt.

Mivel a bűncselekményt a gyanúsítottak nem önállóan, hanem szervezetten, több ismeretlen társuk közreműködésével követték el, az előzetes letartóztatás okai között a bűnismétlés veszélyén túl az eljárás meghiúsításának veszélye is szerepelt. A bíróság valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte - közölte Kopasz Zsolt főügyész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.