Hatalmas, veszélyes teknős élt a győri csatornában

Egy közel félméteres aligátorteknősre bukkantak hétfőn Győrben. A csatornatisztítók egy túlfolyóvezetékben léptek rá az amúgy rendkívül agresszív faj tízkilós példányára.

Egy Észak- és Közép-Amerikában honos teknősfaj megtermett, élő példánya került elő Győr csatornarendszeréből hétfőn - írja az Index.

A Kisalföldre hivatkozva a portál azt írja, a Pannon-Víz Zrt. munkatársai az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét tisztogatták, amikor egyikőjük lábánál megmozdult valami. 

Az egyik csatornabúvár nagyjából kitapintotta az állatot, biztosra vette, hogy teknőssel van dolga. Mivel nagy állatbarát, és rendszeres állatkert-látogató, így a teknős támadó, agresszív jellegéből következtetni tudott az állat fajtájára is.

Az aligátorteknős veszélyes, minden mozgó dologra rátámad. Az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja és éles karmaival is komoly sérülést tud okozni. Tartása épp ezért engedélyköteles. A csatornalakó példány egykori tulajdonosa valószínűleg nem rendelkezett ilyennel, azzal ugyanis beadhatta volna az állatkertbe. 

A szakemberek szerint a teknős már régóta élhetett a csatornában, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján legalábbis erre következtettek.

Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.