Tizenöt évesek a szlovákiai magyar sziámi ikrek

Szombaton ünnepli tizenötödik születésnapját a Rozsnyóhoz közeli Várhosszúréten (Krasnohorská Dlhá Lúka) Tóth Luca és Andrea. Ők Szlovákia eddig egyetlen életben maradt sziámi ikrei.

Édesanyjuk könnyes szemmel emlékszik vissza mindazokra a megpróbáltatásokra, amelyekkel másfél évtizede és azután szembesült: - Csak a terhességem nyolcadik hónapjában mondták meg a rozsnyói orvosok, hogy első kislányomnak, Melittának nem egy, hanem két testvérkéje lesz. Többet nem közöltek velem. Abban az időben még nem volt mágneses rezonancia az ottani kórházban, az ultrahangos vizsgálat során meg talán nem vették észre, mi a helyzet.

A két csecsemőt császármetszéssel hoztam világra, együtt 5630 grammal. A nővérek szerint alig fértek be az inkubátorba. Csak néhány nap múltán mondta el a főorvos a teljes igazságot: a kislányaim a hasizomnál, a farcsontnál vannak összenőve és azonos a vastagbelük.

Az édesanyát a legrosszabbra is felkészítették, de ma már 15 évesek a lányok
Az édesanyát a legrosszabbra is felkészítették, de ma már 15 évesek a lányok

Szörnyű hetek következtek, megjártuk a kassai, majd a prágai-motolei kórházat, végül Pozsonyban Jaroslav Siman orvosprofesszor vállalta a műtétet, aki őszintén elmondta, milyen súlyos kockázatokkal jár a beavatkozás. A legrosszabbra is felkészített.

Először a vastagbelet választotta ketté, a végbelet pedig a hasfalukra tette ki. Miután beindult a csecsemők emésztése, két hónapos korukban tizenegy órán át tartó műtéttel szétválasztotta őket. Életben maradtak, s néhány hónap múltán hazamehettek.

Azóta Andreának ki kellett venni az egyik veséjét, s még egy korrekciós műtétet is végrehajtottak rajta, de ma már ő is egészségesnek érzi magát, habár mindkettőjüknél még mindig megmaradt a végbélkivezetés, ezért óvatosan kell élniük.

Kezdetben havonta, újabban pedig már csak fél évenként járunk ellenőrzésre a pozsonyi sebészetre és az urológiára - nyilatkozta boldogan a születésnapra összesereglett újságíróknak az édesanyjuk.

Andrea és Luca idén végzi el az általános iskolát. Mindketten a rozsnyói kétnyelvű, angol-szlovák kereskedelmi szakközépiskolába jelentkeztek. Színjeles tanulók, már németül is jól beszélnek. Délutánonként zeneiskolába járnak, leginkább zongorázni szeretnek, Andrea gitározni is.

- Az sem kizárt, hogy benevezünk a legközelebbi X-Faktorba, Pozsonyba vagy Budapestre. Sziámi ikrek még nyilván nem szerepeltek egyik tévében sem - nyilatkozta Andrea.

Édesanyjuk meghatódva rebegte: - Ez már a ti dolgotok, én csak annyit kívánok, hogy legyetek egészségesek és boldogok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.