Tizennégy év fegyházra ítélték a brutális dabasi gyilkosság elsőrendű vádlottját

Tizennégy év fegyházra ítélte a dabasi emberölési ügy elsőrendű vádlottját pénteken, nem jogerősen a Pest Megyei Bíróság; a másodrendű vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A vádirat szerint Ó. Tibor, az ügy másodrendű vádlottja 2010 májusában úgy döntött, hogy megszabadul alkalmi lakójától, ehhez segítségül hívta a dabasi háza szomszédságában lakó B. Zsoltot, az elsőrendű vádlottat, aki akkor már erősen ittas állapotban volt.

A lakó a szóbeli felszólításnak eleget téve elkezdte összepakolni a holmiját és közölte távozási szándékát. B. Zsolt ezt kevésnek találta és kilökte őt Ó. tornácáról, ennek következtében a férfi a lugasba zuhant. Ezt követően a vádlott először ököllel kezdte ütlegelni a sértettet, majd megrugdosta és végül egy seprűnyéllel a mellkasára, a vállára és más testrészeire nagy erejű ütéseket mért.

Ennek következtében a sértett védekezésképtelen állapotba került és könyörgött támadójának, hogy hagyja abba  a bántalmazását. B. azonban az utcára kiérve is folytatta az ütlegelést. Ó. nem lépett közbe, sem orvost, sem pedig a rendőrséget nem értesítette; bezárta a háza kapuját és elment aludni.

Az elsőrendű vádlott az ügyészség szerint ezt követően egy közelben lévő, lakatlan házhoz vonszolta a sértett férfi testét, majd azt az ottani emésztőaknába dobta és rázárta az aknafedelet.

Az orvosszakértői vizsgálat szerint a sértettet több mint hatvan fizikai behatás érte, azok következtében töréseket és belső sérüléseket szenvedett el, amelyek a halálához vezettek.

A bíróság B. Zsolt elsőrendű vádlottat pénteki ítéletében különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt, nem jogerősen tizennégy év fegyházra ítélte. Ó. Tibor másodrendű vádlottat segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt egy év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta, de ennek a végrehajtását négy évre felfüggesztette.

A Pest Megyei Bíróság ítéletében kimondta: az elsőrendű vádlott tettével nagy szenvedéseket okozott a sértettnek, ezért a vádiratban megfogalmazottaknak megfelelően minősítette a bűncselekményt, elvetve a védelemnek az erős felindulásra irányuló indítványát. A férfit mellékbüntetésként tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a védők és a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

B. Zsolt a másodfokú ítéletig előzetes letartóztatásban marad, ezt a cselekmény tárgyi súlyával, a kiszabott büntetés nagyságával és az élet elleni bűncselekmények nagymértékű elterjedésével indokolták.

Az ügyet másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.