Tizenkilenc határsértő, három embercsempész

Négy csoportban 19 határsértőt és 3 embercsempészt fogtak el a szerb-magyar határ Bács-Kiskun megyei szakaszán a határőrök csütörtök délelőtt - közölte a rendőrség.

A határőrök Kelebia közelében egy autóval közlekedő férfit követtek, aki egy parkolóban három felnőtt, egy gyermek és egy fiatalkorú albán állampolgárt ültetett a kocsijába - mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hozzátette: az igazoltatásnál kiderült, hogy az autót vezető, szerb állampolgárságú férfi az albánokat Olaszországba szerette volna csempészni.

A sajtószóvivő beszámolt arról is, hogy egy szolgálaton kívüli határőr bejelentése alapján, Kelebia mellett egy erdei úton elfogtak egy magyar és egy cseh férfit, akik egy kisbuszban nyolc szerb állampolgárságú embert, köztük öt gyereket próbáltak Franciaországba csempészni.

A harmadik elfogásra is Kelebián került sor, akkor két szerb állampolgárságú férfit vontak ellenőrzés alá. A negyedik csoportban négy afgán állampolgárt fogtak el a határőrök Tompán.

Mihályné Bornemisza Eleonóra elmondta: három férfi ellen - őrizetbe vételük mellett - embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást. Két szerb férfi nem kért menekültstátust, ezért őket a kiskunhalasi őrzött szállásra vitték. A többiek menekültstátus iránti kérelmet nyújtottak be, így őket átadták a bevándorlási és állampolgársági hivatalnak.

Fél év alatt annyi, mint tavaly egész évben

A rendőrség adatai szerint tavaly 1068 határsértőt fogtak el Bács-Kiskun megye határszakaszán, míg ebben az évben július 27-ig már 995-öt. Az illegális határátlépők közül az elmúlt évben 439-en kértek menekültstátust, míg az idén eddig 550-en.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.