Tizenhárom fekete macska lottózik

Mit csinál a magyar, ha létrát lát? Kit hívna először, ha elviszi a főnyereményt? Hol érzik magukat legszerencsésebbnek az emberek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Szerencsejáték Zrt. 1500 főt érintő felmérése.    

A reprezentatív kérdőív a magyarok szerencséjét, balszerencséjét, babonáit és lottózási szokásait vizsgálta idén tavasszal. Az eredményekből sok mindenre fény derült.

Például arra is, hogy rázós napra ébredhetnek holnap sokan, ugyanis a péntek tizenhárom sokak szerint még mindig igen balszerencsés – tízből hat ember gondolja így. A magyarok kétharmada egyébként is babonásnak tartja magát, a nők pedig ebben egy picivel megelőzik a férfiakat – a férfiak harminc, a nők majdnem negyven százaléka hisz valamilyen hiedelemben.

A péntek tizenhárom mellett a tizenhármas szám maga ambivalens: a legnépszerűbb szerencseszám mellett ez a megkérdezettek kétharmada szerint balszerencsét is hoz. A 7-es, 21-es, 3-as és a 9-es számokat viszont sokan szeretik.

A fekete macskát viszont nem nagyon, főleg, ha átmegy előttük az úton. Állatok terén viszont igen kedveli a magyar a malacot – a tányéron, szilveszterkor, hiszen kétharmaduk szerint ez szerencsét hoz majd az újévre, természetesen a lencsével egyetemben. Sokak szerint a szerencsepatkók, a négylevelű lóherék, és a kéményseprők is szerencsét hoznak, ugyanúgy, mint fán lekopogni valamit. Az amulettek meg a kabalák erejében minden második ember hisz, és ugyanennyien ijednek meg, ha eltörik egy tükör. A megkérdezettek harmada emellett a létra alatti sétálgatást is teljesen kihagyja az életéből.

A magyarok több mint fele ugyanakkor szerencsésnek tartja magát – legalábbis a 18–59 éves korosztály tagjai között. A fiatalok között tízből hat az arány, amely a szerencse mérlegére billen. A 40–49 éves korosztály negyede ugyanakkor egyáltalán nem tartja magát a szerencse fiának.

A nők a babonákban és itt is tarolnak: alapvetően szerencsésebbnek érzik magukat, mint a férfiak. Elmondható az is, hogy a magasabb jövedelműek és a több iskolát végzettek is hasonlóképpen vannak ezzel. Magyarország szerencsetérképén egyébként Észak-Alföldet és Nyugat-Dunántúlt óriási négylevelű lóherék, Észak-Magyarországot pedig fekete macskafalka jelölné, ha az ott lakók szerencséjét fordítanánk le a geográfia nyelvére.

A felmérés szerint jól áll a magyar a szerencsejátékokkal: a megkérdezettek kilencven százaléka nyert már valamilyen szerencsejátékon, ötödük több tízezer és több millió forint közötti összeget. A főnyereményről a lakosság csaknem egyharmada álmodozik igen gyakran. A nyertesek főleg utazásra, ingatlanra, bulira költenék a pénzt. Négy százalékuk adakozna is, de senki nem hagyná el jelenlegi partnerét. És ha már szerelem: bár a férfiak majdnem fele párját hívná először, ha tényleg kihúznák a számait, a nők ezzel szemben szüleikkel vagy gyermekeikkel osztanák meg az örömhírt. Valószínűleg péntek tizenharmadikán is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.