Bomba a híd alatt, káosz a hídon

Megint bombát találtak a Dunában. Mivel ki kellett onnan szedni, a Margit hidat és a budai hídfő környékét lezárták. A közlekedésben kialakult a káosz, pedig nem sokkal dél után felszínre került a veszélyes szerkezet.

Három perc. Legfeljebb öt kell ahhoz, hogy a békés hétköznapi forgalomban kialakuljon a dugó. Még akkor is, ha az autósok számítanak arra, hogy lezárják a Margit hidat. A budai hídfőnél ugyanis bombát emelnek ki a búvárok. Még pénteken, a rakpartszélesítő munkálatok során az egyik kotró talált valamit. Nyilván bombát, ezért a tűzszerészek alapos megfontolás után úgy döntöttek, hogy hétfő reggel kiszedik a mederből, nehogy még több kárt tegyen az amúgy is roskatag hídban.

Már reggel közölte a rádió és minden, ami hírt ad, hogy várhatóan még a dél előtt kiemelik a robbanó szerkezetet, ezért lezárás, elterelés kitelepítés várható. Egészen délig nem történt semmi, már a fotóriporterek is elunták, hogy a búvárokat fényképezzék, akik vízből ki-be emelkedtek-süllyedtek a budai hídfő északi széle alatt. Az Óbuda feliratú, 22-es számmal jelölt hadihajón terepszínű cuccokban katonák nyüzsögtek, a téren mindenütt rendőrök ácsorogtak, helyenként fehér nejlonszalaggal közterületeket zártak le, de a forgalom zökkenőmentes volt a hídon és környékén. Semmit sem lehetett tudni, még Nagy Katalin, a tűzszerészek szóvivője is csak annyit mondott, hogy a búvárok dolgoznak, megpróbálják rögzíteni a bombát és hamarosan kiemelik. Bár azt is hozzátette: egyelőre ők se tudják, hogy pontosan mivel állnak szemben.

Nem sokkal dél után megélénkültek a rendőrök, lezártak mindent, ami csak lezárható. A hídon a Combino sem mozdult, és letekert róla az utolsó kerékpáros is. A fotósok új helyszínt kerestek rálátással a bombára, nem sok sikerrel. Az utakon pedig megkezdődött a káosz. Forgolódás, tolatás, dudálás, anyázás.
Közben kiderült, hogy a lezárást jól időzítették, mert hamarosan kiemelték a bombát, amelyet tisztogatni kezdtek a tűzszerészek, hogy lássák: egyáltalán miféle bomba került elő megint a Dunából. Nagy Katalin pedig elmondta, hogy a 250 kilós, második világháborús robbanó szerkezetet nem helyben hatástalanítják, hanem elszállítják.

A hidat nem sokkal ezután újra megnyitották, de a teljes útzárat csak akkor oldják fel, ha a bombát már  kiemelték a vízből és elszállították a helyszínről. A kiemelés miatt ugyanis lezárták a Margit hidat és a rávezető  utakat, a Margitsziget stadion felőli részét és a Bem rakpart  hídhoz közel eső szakaszát.
A lakók is visszatérhettek a Bem rakpart  54-55. számú házba, amelyet még délelőtt ürítettek ki a biztonság kedvéért. A forgalom megszokott ritmusa pedig egyszer csak helyreáll. Hogy mikorra, azt még a rendőrök sem

Bombát talltak a Margit híd budai hídfőjénél
Bombát talltak a Margit híd budai hídfőjénél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.