Repülő halakon éltek tíz napig a hajótöröttek

A négyfős csapat a Dél-kínai-tengeren hánykolódott és a halandóságról elmélkedett, mielőtt illegális vietnami halászhajók kimentették volna őket.

A spanyol David Hernandes Gasulla és Martha Miguel, a hongkongi Tommy Lam Wai Yin, és a maláj Armilla Alihassan május másodikán Borneó szigetén, Sabah államban kirándultak, amikor szerencsétlen kalandjuk megkezdődött. Az üdülővezető Lam gyakornokával, Amarillával a vakációzó spanyoloknak mutogatta éppen a sziget barlangjait és koralljait, amikor hirtelen hullámok borították fel a motorcsónakjukat - írja a thelocal.es.

Bár a járművet sikerült visszafordítaniuk, az incidens miatt ivóvizüket és elemlámpáikat elveszítették, étel nem volt náluk és mobiltelefonjaik is tönkrementek – mondta Lam. A túlélők a csónakban landoló repülő halakat ették, ivóvízhez pedig úgy jutottak, hogy egy műanyag zacskó külsején lecsapódott, napon hagyott tengervíz-cseppeket nyalogatták - Miguel ezt a technikát egy filmben látta.

A hajótöröttek tíz napig voltak a tenger foglyai, pedig sokkal hamarabb megmenekülhettek volna. Armilla telefonjának ugyanis nem esett baja, egy műanyagzacskóban sértetlenül pihent, de ezt csak később vették észre. Emellett a malajziai parti őrség és a haditengerészet is kereste őket, csak rossz helyen: északon, a Spratly Szigetek környékén, pedig ők Borneóhoz közel sodródtak.

Az első napokban igencsak feszült volt a hangulat a csónakban: balszerencséjükért az Istentől kezdve az égvilágon mindenkit és mindent hibáztattak. Később lenyugodtak és maratoni beszélgetéseket folytattak a halandóságról.

Számos hajó elhaladt a közelükben, de vagy nem vették őket észre, vagy csak egyszerűen nem segítettek nekik, amikor a hajótöröttek mobiltelefonjuk üvegképernyőjével próbálták elkapni a napfényt, hogy azzal jelezzenek.

Egyszer Lam földet is látott a közelben, és kétségbeesetten a vízbe vetette magát, de hamar visszatért, amikor a spanyolok cápákra figyelmeztették a közelben. A férfi sejtése szerint ez hazugság lehetett, de ugyanakkor meg is menthette az életet, mivel olyan gyenge volt, hogy nem lett volna képes elérni a szárazföldet.

A peches négyest tíz nap után két vietnami halászhajó vette fel, akik egyébként illegálisan folytattak húzóhálós halászatot. Ez azonban nem jelentette azt, hogy rosszul bántak volna a túlélőkkel, sőt, éppen ellenkezőleg. Annyira jól bántak velük, hogy Lam elkérte az adataikat és személyesen szeretné majd átadni nekik az 50 ezer ringgit, vagyis 12 ezer dollárnyi jutalmat, amelyet a családja ajánlott fel.

A túlélők és az illegális halászok csapata még egy napot együtt töltött a tengeren, majd a hajótörötteket a maláj parti őrség hajója vette át, ahonnan pénteken a szigeten lévő Kota Kinabalu településre szállították őket. Itt orvosi vizsgálaton estek át, ahol szerencsére kiderült, hogy mind jól vannak, csak gyengék. Lam elmondta, hazatérése után első dolga volt rengeteget enni, majd hétfőn megünnepelni az eddig legszebb születésnapját, a 44.-et. A szülinapi menüről ugyanakkor valószínűleg hiányzik majd a nyers hal bármiféle változata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.