Vissza akart jutni a börtönbe, ezért késsel ment a trafikba

Az első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetést jelentősen enyhítve másodfokon három év börtönre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a férfit, aki azért akart kirabolni egy dohányboltot, hogy visszakerülhessen a rácsok mögé - tájékoztatta a törvényszék pénteken az MTI-t.
A Vas megyei férfi 2014 júniusában egy konyhakéssel ment be az egyik zalaegerszegi dohányboltba, és "Rablás van!" felkiáltással a bevételt követelte az alkalmazottól. Az eladó egy nejlontáskába 155 ezer forintot tett. A rabló nem menekült el, többször is nyugodtan átszámolta a pénzt, megvárva, hogy a biztonsági szolgálat munkatársai, majd a rendőrök megérkezzenek.

A vádlott már az elsőfokú eljárás során is közölte a bírósággal, hogy azért követte el a bűncselekményt, mert vissza akart kerülni a börtönbe, ahonnan nem sokkal korábban szabadult. Nem volt munkalehetősége, kilátástalannak érezte az életét, korábban Vas megyében is azért követett el más bűncselekményt, hogy börtönbe kerüljön.

A bíróság a férfit mint erőszakos, többszörös visszaesőt tavaly októberben első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte.

A Zalaegerszegi Törvényszék pénteken megváltoztatta az eredeti ítéletet minősítésében és időtartamában is. A másodfokú, jogerős ítéletben nem rablás, hanem kényszerítés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akire többszörös visszaesőként három év börtönbüntetést szabott ki.

Az indokolásában elhangzott: a körülményeket, a bizonyítékokat, a tanúk és a vádlott vallomását figyelembe véve a másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a vádlott célja valóban nem a pénzszerzés volt, hanem hogy börtönbe kerüljön, a cselekménye ezért nem rablásnak, hanem kényszerítésnek minősül.

A bírói tanács az erőszakos minősítést is elvetette, és a fegyházbüntetést is börtönre mérsékelte a vádlott egészségi állapotára, illetve a szakértői vélemény szerint fennálló személyiségzavarára tekintettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.