Hőség ellen: tippek kicsiknek és öregeknek

A tartós hőség miatt a hazai tavak annyira felmelegedtek, hogy hőmérsékletük már a gyógyfürdők meleg vizes medencéivel konkurál: ilyen extrém hőmérsékleti viszonyok között érdemes mindenkinek körültekintőnek lennie.

A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Balaton Siófoknál 29 Celsius-fokos. Az országos tiszti főorvos a múlt péntektől elrendelt hőségriadót péntek éjfélig meghosszabbította. A középhőmérséklet az ország nagy részén 27 Celsius-fok felett alakul. Az UV-sugárzás olyan erős, hogy napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A hőség különösen veszélyezteti a gyerekeket és az időseket. Ilyenkor ügyelni kell a víz- és a sópótlásra. A Webbeteg.hu oldal azt ajánlja, 11 és délután három között kerüljük a napon való tartózkodást, szellőztetni a lakásban éjjel kell. A gyerekeket érdemes felszerelni széles karimájú napkalapokkal. A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, tiszta vagy pici sót tartalmazó citromos vízzel kell őket itatni. Tanácsos kerülni a súlyos, nehéz étkeket, az orvosok a magas víztartalmú gyümölcsöket, köztük a görögdinnyét ajánlják. A kávét és az alkoholt érdemes mellőzni. A Webbeteg.hu arra vonatkozóan is ad javaslatot, hogyan lehet segíteni napszúrás esetén. A beteget hűvös helyiségbe kell vinnünk, a tarkójára tegyünk hideg vizes borogatást, 30 fokos szögben feküdjön, így adjunk neki hűvös folyadékot.

A tömegközlekedési járműveken folyamatos a légkondicionálás, egyes járatokon – ilyen a Budakeszire járó 22-es busz – a sofőrök indulás előtt megkérdik az utasokat, nem érzik-e úgy, hogy túlhűtik a járművet. A klíma a buszokon és a villamosokon működik, olykor az utasokat figyelmeztetni kell, hogy ne nyissák ki az ablakokat. A Budapesti Közlekedési Központ a kánikula miatt előírja, hogy a légkondis buszokon működjön a klíma. Ha az ellenőrzés során nem működő klímával találkoznak, kötbér fizetésére kötelezik a szolgáltatót. Meghibásodás esetén soron kívül javítják a klímát, vagy azonnal cserélik a járművet. A fődiszpécser arról tájékoztatott, hogy nem lett több utas rosszul a járatokon, mint az év más időszakaiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.