Tiniket kínoztak egy ausztrál javítóintézet őrei

A guantánamói fogolytáborban alkalmazott módszerekhez hasonlította az egyik ügyvéd azt, ahogy a kiskorúakkal bántak.

Egy tévéműsor derített fényt Ausztrália Északi területének fiatalkorúak javítóintézetében történt brutális esetre. A The Four Corners című műsorban bemutatott felvételeken 13-14 éves fiúkat bántalmaztak az intézmény őrei. 

BBC beszámolója szerint miniszterelnök hivatalos vizsgálatot rendelt el az ügyben. – Mint minden ausztrál, én is mélyen megdöbbentem és felháborodtam azokon a felvételeken, amelyek a Don Dale intézetben készültek – nyilatkozta Malcolm Turnbull. Hozzátette, az Északi terület összes javítóintézetében átfogó vizsgálatra van szükség egy bizottság felállításával.

Az ABC catorna műsorában egy fiú történetét követték végig, akit 2010 és 2012 között, 13-14 éves korában többször bántalmaztak, levetkőztettek és magánzárkában tartottak. Egy alkalommal átszállították egy felnőtt börtönbe és levetkőztetve egy hordszékhez bilincselték csuklyával a fején, majd így hagyták két óra hosszát. Ugyanez a fiú ott volt akkor is, amikor Don Dale-ben hat fiút könnygázzal fújtak le 2014-ben.

Az Északi terület büntetésvégrehajtási rendszerét már korábban is többször érte olyan vád, hogy rosszul bánnak a fogvatartottakkal, illetve sok a szökés is.

Az Északi terület vezető miniszterét, Adam Gilest is elborzasztotta a videó. Ő is hivatalos vizsgálatot követelt a javítóintézetekkel szemben.

- Egy közösséget az alapján ítélnek meg, hogyan bánik a gyerekeivel. Az ABC műsorában nagyon komoly kérdéseket vetettek fel ebben a témában - mondta Giles. Emellett támogatásáról biztosította a javítóintézetek dolgozóit: – Nagyon komoly és kihívásokkal teli munkát végeznek, amit nem sokan csinálnának.

John Lawrence ügyvéd a műsorban bemutatottakat a guantánamoi kínzásokhoz hasonlította. – Gyerekekről beszélünk, akiket megbilincseltek a bokájukon, a kezükön vagy a derekuknál, vagy székhez kötöztek– mondta a Four Corners-nek. – És mindez 2016-ban, Ausztráliában történik.

– Ha bárkit azon kaptak volna, hogy így bánik a gyerekével, akkor már rég bíróság elé állították volna bűnözőként, a gyereket pedig elvették volna tőle – jelentette ki Gillian Triggs, az Ausztrál Emberi Jogi Tanács elnöke, aki üdvözölte a miniszterelnök gyors válaszát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.