Tiltakozik a Vatikán: Jézus arcát bombákkal dobálják egy színdarabban

Hívők tüntetnek a milánói Franco Parenti színháznál, ahol ma este mutatják be Romeo Castellucci olasz rendező Jézusról szóló darabját.

Katolikus szervezetek, a milánói egyházmegye és a Vatikán tiltakozása is hiábavaló volt, mert a milánói színház nem mondta le a Sul concetto del volto nel Figlio di Dio (Az arc fogalma Isten fiában) című előadás premierjét. "Reméljük, az előadás tiszteletben tartja a milánói hívők érzékenységét" - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Andree Ruth Shammah színházigazgató hangsúlyozta, hogy az előadás nem sérti a vallást. "Soha senkit nem állt szándékunkban megbántani, készen állunk a félreértések tisztázására" - nyilatkozta. Leszögezte azt is, hogy a hírek ellenére a darabban nem dobálják fekáliával Jézus arcát.

Az ötvenéves Romeo Castellucci által írt és rendezett darab díszlete a 15. századi itáliai művész, Antonello da Messina festette Jézus-arcot ábrázolja. Ezt a színpadon gyerekszereplők dobálják - jelképes bombákkal.

A darabot először 2010-ben a RomaEuropa Festival elnevezésű római színházfesztiválon mutatták be, akkor tiltakozás nélkül. Katolikus csoportok tüntetése kísérte viszont a tavalyi franciaországi bemutatót és napok óta tüntetnek a Franco Parenti színház előtt is.

"Félreértés történt, színművem mélyen keresztény, a negyedik parancsolat ihlette" - hangoztatta Castellucci. A rendező a színház honlapján magyarázta el darabja üzenetét, a színházigazgató ugyanitt nyílt levélben szólította fel párbeszédre Milánó egyházi és civil életének vezetőit. Százötven olasz értelmiségi Castellucci mellett foglalt állást "az alkotói szabadság védelmében".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.