Ti szemét románok! – írták a battonyai ablakbetörők

Elfogtak két battonyai fiatalembert, akiket azzal gyanúsít a rendőrség, hogy betörték két, a városban letelepedett román család házának ablakát. A helyszínen Nagy-Magyarországot ábrázoló térképre írt gyűlölködő szöveget hagytak, Honvédelmi Csoport aláírással. Garázdaság és rongálás miatt indult nyomozás ellenük.

Az első román ház ablakát október 23-án este törték be ismeretlen tettesek a román határ melletti Battonyán. A lakásból nem vittek el semmit, a helyszínen hagytak egy Nagy-Magyarországot ábrázoló térképet, amelyre azt írták: „Ti szemét románok, nem volt nektek elég Erdély, még erre a kis, megmaradt területre is beköltöztök?! Addig nem nyugszunk, amíg a Kárpátokon belül románok fognak élni.”

Battonyára, de a román határ melletti számos más magyarországi településre is több száz román család költözött be az elmúlt években. A perifériára került, elszegényedett magyar falvakban, kisvárosokban sok az üresen álló ingatlan. A házak felvásárlása Románia európai uniós csatlakozását követően gyorsult fel. Különösen Arad és Nagyvárad agglomerációjához tartozó hazai településeket érint a beköltözés. A román betelepülők abban bíznak, hogy ha Románia is bekerül a schengeni övezetbe, akkor rendkívül könnyen jutnak el magyarországi lakóhelyükről romániai munkahelyükre.

Az első támadást követően a sértett háztulajdonos úgy nyilatkozott az Adevarul című napilapnak: több román betelepülő is kapott már fenyegetést Battonyán. Ezt először a rendőrség cáfolta, de október 27-én újabb román betelepülő házát érte támadás. István Norbert, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei a második esetet követően rövid időn belül felderítették és elfogták a korábban ismeretlen elkövetőket.

Két tizenéves korú helyi lakost gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével. A garázdaságon kívül a közösség elleni izgatás gyanúja egyelőre nem merült fel, de a rendőrség igyekszik felderíteni, létezik-e Honvédelmi Csoport nevű szervezet, és a két elfogott fiatalon kívül tartozik-e hozzá valaki más is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.