Tévednek az új traffipaxok

Rosszul működnek az új rendőrségi traffipaxok, gyakran téved az 50 új készülék az eljárás elindításához szükséges adatokban.

Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun
Leányfalu, 2009. november 14. Egy civil gépkocsiba rejtett traffipax Leányfalun. Az idén április és június között nagymértékben nőtt a halálos közúti balesetek száma, Pest megyében, ezért szolgálatba állítottak egy "láthatatlan traffipaxot", egy "rendőri jelleg nélküli civil személygépkocsit", amely mozgás közben is képes rögzíteni a szabálysértéseket. Vácon és Leányfalun pedig, sebességmérő rendőrt ábrázoló bábukat is "szolgálatba" helyeztek a megelőzés végett. MTI Fotó: Kovács Attila

A Híradó értesülései szerint az új traffipaxokról - amelyektől a rendőrség minden eddiginél hatékonyabb fellépést remélt a gyorshajtók ellen - a próbaüzem alatt kiderült, hogy a berendezések műholdas helymeghatározó rendszere olykor téves adatot rögzít, és az eljárás megindításához szükséges adatok sem mindig jelennek meg a műszer kijelzőjén.

Az új traffipaxok darabja négy és fél millió forintba kerül, a rendőrség ötven ilyen készüléket vásárolt.

Az új, éjjel is látó lézeres sebességmérő berendezésnek elvben rögzítini kell a jármű rendszámát, a gyorshajtás pontos idejét és a helyszín koordinátáit. A műszert az ország több megyéjében, egyidőben tesztelik a rendőrök. A Híradó értesülései szerint a próbaüzem alatt előfordult, hogy a műszer "bizonyításra alkalmatlan" adatokat rögzített.

A Híradó szerint volt, hogy a műholdas helymeghatározó rendszer téves adatot mért, és olyan is előfordult, hogy az eljárás megindításához szükséges adatok nem jelentek meg a műszer kijelzőjén. A rendőrök szerint az új traffipax hibái javíthatók, a próbaüzemet pedig nem állítják le. A berendezéseket a jövőben használó rendőrök képzése is folytatódik.

A próbaüzem alatt jelentkező hiányosságokat az ORFK már jelezte a gyártónak, és a cég ígéretet tett a hibák kijavítására - közölte a Híradó, hozzátéve, hogy a kft. vezetői a nyilvánosság előtti nyilatkozatot nem vállalták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.