Pedofil sztár a családi valóságshow-ban

A 19 Kids and Counting című, a TLC-n futó konzervatív valóságshow-ban egy vallásos család, a 19 gyereket nevelő Duggarék napjait követhetik nyomon a nézők. A szigorú keresztény elveket valló, konzervatív szellemben működő háztartást most komoly csapás érte. 

Kiderült, hogy a legidősebb fiú, a most 27 éves Josh tíz-tizenkét évvel ezelőtt legalább öt fiatalkorú lányt, köztük a saját testvéreit is molesztálta. Az alvó lányokat simogatta és fogdosta.

A Duggar család, Josh hátul középen, világoskék ingben.
A Duggar család, Josh hátul középen, világoskék ingben.
DCL

 

A szülők, Jim Bob és Michelle Duggar a konzervatív evangélikus protestantizmus Quiverfullnak nevezett ágát követi. Ennek értelmében annyi gyereket vállalnak, amennyit isten ad nekik. A családban kilenc lány és tíz fiú között két ikerpár is van. Minden gyereknek J-vel kezdődő keresztneve van, a gyerekeket otthon tanítják.

A nők nem hordanak térd fölött érő szoknyát, sortot, nem vágatják rövidre a hajukat. Nem randevúznak a hagyományos, ehelyett gardedámmal találkozhatnak csak a fiatalok. A lányok udvarlóinak előbb az apától kell engedélyt kérni az udvarláshoz és az eljegyzéshez is.

Duggarék egyfajta haveri rendszerben nevelték a gyerekeket, vagyis a kisebbek mindennapi ellátásában egy nagyobb testvérük is részt vesz, segít a házi feladat megírásában és játszik velük.

A 2008 óta futó műsor jelenleg a 10 évadjában jár. Tavaly melegházasság-ellenes kijelentéseivel került a család az érdeklődés középpontjába.

A molesztálási ügy az In Touch magazin aktuális számában pattant ki. Az újság egy 2006-os rendőrségi jegyzőkönyvet kért ki, amiben Josh Duggar ügyét vizsgálták. Több fiatalkorú lány is jelentette, hogy a fiú fogdosta a nemi szervüket vagy a mellüket. Volt olyan, akinek alvás közben, de olyan is, aki ébren volt közben. Az akkor tinédzser fiú több esetben bocsánatot kért az áldozataitól.

A hatóságok akkor nem emeltek vádat, mert letelt az akkor még létező hároméves elévülési idő.

A család, a barátok és az egyházközösségben köztudott esetet valaki egy levélben le is írta, amit aztán egy könyvtári könyvben felejtett. A példányt csak 2006-ban kölcsönözték ki, a benne rejlő levél nyomán vizsgálat indult az ügyben. Az Oprah show producereinek is megírták a sztorit, amikor család a műsorban szerepelt.

Csütörtökön a legnagyobb fiuk, Josh egy Facebook-posztban kért bocsánatot tinédzserként elkövetett bűnökért. A szülők is ebben a formában reagáltak a botrányra.

Több kérdést vet fel azonban, hogy a szülők, a rokonok és az egyházi személyek hozzáállása, akik évek óta tudtak a dologról és nem jelentették a hatóságoknak. Josht nehéz fizikai munkára és tanácsadásra küldték az egyházi elöljárók, hivatalos lépések azonban nem történtek az ügyben.

A férfi ma három gyerek édesapja, felesége a negyedikkel terhes. Felesége egyébként tudott az esetekről. Josh a történtek hatására lemondott a konzervatív, melegellenes szervezet, a Family Research Council Action igazgatói posztjáról. Szülei azt nyilatkozták, hogy a történtek közelebb hozták a családot Istenhez.

A TLC csatorna a bejelentésre válaszul elkezdte ismételni a 2008 óta futó show részeit. A lépés annál is furcsább, mert egy másik valóságshow-juk, a gyerek-szépségversenyző Honey Boo Boo műsorát törölték, miután a főszereplő anyja egy ismert pedofillal randevúzott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.