Testtartás alapján is felismerhet az FBI

Fejlett arcfelismerő technológiát vet be az FBI a szökésben lévő bűnözők felkutatására - írta az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

Több millió járművezető közül is ki tudják már szűrni a körözött személyeket, többek között az arc szélessége, az arccsont, illetve az orr mérete alapján is - egyelőre csak az amerikai Észak-Karolinában.

A helyi jogosítvány-nyilvántartóra támaszkodó rendszer segítségével nemrég elfogtak egy körözött bűnözőt. Rodolfo Corrales-t, akit kétszeres gyilkossággal gyanúsítanak, egy 1991-es fotó alapján kapták el. A 30 millió gépjárművezető arcképét tároló adatbázisra "ráengedett" arcfelismerő szoftver ugyanis másodpercek alapján több tucatnyi vezetőt dobott ki, akik hasonlítottak Corralesre, majd az FBI elemzői leszűkítették a kört egy magát Jose Solis-nak kiadó emberre - ezen a néven bújkált Corrales a carolina-i High Point-ban.

- Ha száz ellenőrzött szökevényből egy-kettőt sikerül így elkapnunk, az már siker - nyilatkozta az AP-nek Michael Garcia FBI-elemző.

A nemváltás sem akadály

Az észak-karolinai laborban tesztelt gép egy fényképet tíz másodperc alatt beszkennel, majd egy algoritmus alapján összeveti más fotókkal, a találatokat pedig a hasonlóság mértéke szerint rangsorolja. A gép hatékonyságát jelzi, hogy felismert egy olyan személyt, aki nemet változtatott és megnövesztette a haját - őt a mosolya árulta el.

Terroristának nézte a riportert

A rendszer persze nem tévedhetetlen: amikor az AP riporterén tesztelték, a gép többtucatnyi fotót dobott ki, köztük egy terrorizmus gyanúja miatt körözött férfiét, ami 72 százalékos azonosságot mutatott a riporter fényképével (85 fölött számít megbízhatónak a találat).

Hülye járások adatbázisa?

Az arcfelismerési technológiát ismerő szakértők szerint a rendszer 2002-es (a Salte Lake City-ben tartott Téli Olimpián a stadion-bejáratoknál történt) tesztelése óta jelentősen fejlődött. A szoftverben még számos lehetőség rejlik a riport szerint: a fejlesztés során az egyedi azonosító jegyek, az úgynevezett biometrikus információk (köztük az ujjlenyomatok és a DNS-minta) adatbázisán is gondolkodnak, de távlati célként szerepel a szem (írisz), a hang, a szag, sőt a testtartás szerinti szűrés is.

És ha tévednek?

Amerikai jogvédők viszont attól tartanak, a rendszer miatt ártatlan embereket is vegzálhatnak majd a hatóságok. - A jogosítványt eredetileg a vezetés engedélyezésére találták ki, azóta már a bankszámla-nyitáshoz is kérik. Erre most bűnügyi nyilvántartás lett belőle - mondta egy jogvédő.

Az amerikai törvények lehetőséget adnak a hatóságoknak, hogy a közlekedési nyilvántatrókból adatokat kérjenek ki, de a jogosítvány-képek gyűjtésére és tárolására az FBI-nak nincs törvényi felhatalmazása. Ezért az arcfelismerést az észak-karolinai gépjármű-nyilvántartóban kell elvégezniük.

- Nincs szükségünk ezekre az információkra, ha nem bűnözőről van szó, ez személyiségi jogi problémákat vetne fel - nyilatkozta Kim Del Greco, az FBI biometrikával foglalkozó ügyosztályának vezetője.

'Nincsenek jó fotóink a terroristákról'

Marc Rotenberg, egy az elektronikusan tárolt személyes adatok védelmével foglalkozó civil szervezet vezetője szerint a 2001 szeptemberi terrortámadások után indított arcfelismerő programok feleslegesek. "Nincsenek jó fotóink a terroristákról. A rendszer nem azért támaszkodik a jogosítvány-adatbázisra, mert abban vannak a terroristák, hanem, mert abban vannak jó minőségű fotók".

Az egész USA-t felismernék

Az FBI egyébként a sikeres tesztek láttán az egész Egyesült Államokra kiterjesztené az arcfelismerő technológia alkalmazását.

Új korszakot nyit az ujjnyomat
Új korszakot nyit az ujjnyomat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.