Testközelben az atombomba

A Nagaszakira 1945-ben ledobott atombomba teljesen élethű, az eredeti atomfegyverhez hasonlóan sárgára festett másolatát vehetik szemügyre a látogatók a japán város egyik múzeumában.

A Kövér ember (Fat Man) fedőnevű bomba replikája sötétzöld színűre festve állt a Nagaszaki atombomba-múzeumban az intézmény 1996-os megnyitása óta.

A múzeumban azt mondják, a sárga színű bomba a korábbitól jelentősen eltérő hatást fog kiváltani a látogatókban. A a céljuk, hogy sokkal pontosabb képet fessenek a nagaszaki atomtámadásról. A másolatot annak idején egy amerikai múzeumban őrzött modell és egyéb források alapján festették le. 2010-ben azonban a japán múzeum szakértői megkérdőjelezték, hogy a Kövér ember valóban sötétzöld volt-e.

Számos színes felvétel elemzése és az egyesült államokbeli múzeumokhoz intézett megkeresések nyomán a nagaszaki illetékesek arra jutottak, hogy a bomba sárga volt - olvasható az Aszahi Simbun című japán napilap internetes oldalán. Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobta le az amerikai légierő a Kisfiú fedőnevű atombombát, Nagaszakira három nappal később a Kövér embert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.