Tessék vigyázni! Lakástüzek mindszentek napi gyertyák miatt

Négy helyen okoztak lakástüzet az égve hagyott mécsesek a fővárosban a hétvégén.

Szombat este a X. kerületi Mádi utca egyik lakásában gyulladtak meg berendezési tárgyak, vasárnap este, mindenszentek napján pedig a XI. kerület Rétköz utcában, valamint a IX. kerületben, az Ifjúmunkás és a Tűzoltó utcában okozott tüzet a mécses.

Volt, ahol a lakók is megbirkóztak a tűz oltásával, de az Ifjúmunkás utcába kilenc autóval vonultak ki a tűzoltók, és füstmérgezést kapott az ott lakó.

- Az előttünk lévő hónapokban fokozottan ügyeljünk az égve hagyott mécsesekre, gyertyákra, adventi koszorúkra! Ma van halottak napja, rövidesen kezdődik az adventi időszak, azután pedig a karácsony, és ilyenkor érezhetően több a lakás- és irodatűz. Vigyázzunk, ne a tűzoltó oltsa el a gyertyát - figyelmeztetett Dobson Tibor, a fővárosi tűzoltóság kommunikációs vezetője.

A november-decemberi időszakban a fűtési szezonra jellemző kipattanó szikrák, kicsapó láng mellett a kegyeleti-ünnepi szokásokhoz tartozó gyertyagyújtás is tüzet okozhat.

Nem szabad a mécsest, gyertyát olyan helyre tenni, ahol a lángja olyan, könnyen éghető tárgyakat érhet vagy akár csak hosszú ideig melegíthet, mint például a függöny, a terítő, az újság vagy a könyv. A hétvégén arra is volt példa, hogy az ablakkeret gyulladt meg a hosszabb melegítéstől, és gondolni kell arra is, hogy a gyertya felborulhat és úgy boríthatja lángba a lakást.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.